ГрадътИзбориМненияНовини

Ученици от Френската гимназия разясниха на връстници за Евроизборите

Вотът за Европейски парламент през юни е важна възможност за младите хора да изразят гласа си, категорични са младшите и старшите посланици на ЕП от ФЕГ

Младшите и старшите посланици на Европейския парламент от Френска езикова гимназия „Антоан дьо Сент-Екзюпери“ в Пловдив гостуваха на свои връстници от Средно училище „Пейо Яворов“. Учениците от езиковата гимназия говориха с дванадесетокласниците от училището, което не е посланик, на тема предстоящите Евроизбори през 2024 г.

Срещата започна с представяне на седемгодишната дейност на гимназията като училище-посланик, след което младите хора, които за първи път ще гласуват се запознаха с правата си на гласоподаватели и с условията за гласуване на предстоящите Европейски избори.

Въпросите, които участниците засегнаха се отнасяха за гражданската ангажираност на пълнолетните млади хора и готовността им да упражнят правото си на глас в европейските избори.

В проведената дискусия се изрази позиция, че за да се насърчи демократичното участие на младежите, е важно да се повиши осведомеността им относно предизвикателствата и мотивацията им за участие в тези избори, но също така и да разберат, че решенията на Европейския парламент могат да имат конкретно въздействие върху живота им.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина