ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
ВластНовини

Джо Байдън се оттегли от президентската надпревара

Джо Байдън се отказа от президентската надпревара в САЩ, съобщи Би Би Си. Той предложи Камала Харис да заеме мястото му в кампанията.

Броени минути след като американският президент съобщи новината, опонентът му Доналд Тръмп го описа като „най-лошият държавен глава в историята на страната“, предава OFFNews. Тръмп заяви, че вицепрезидентът Камала Харис ще бъде по-лесен за победа, отколкото би бил Байдън.

„Първото ми решение като кандидат на партията през 2020 г. беше да избера Камала Харис за мой вицепрезидент. И това беше най-доброто решение, което съм вземал. Днес искам да предложа пълната си подкрепа и одобрение за Камала като кандидат на нашата партия тази година. Демократи – време е да се обединим и да победим Тръмп. Нека направим това“, написа Байдън в социалната мрежа X.

В писмо, публикувано в профила на Байдън в социалните мрежи, пише, че е било „най-голямата чест в живота му да служи като президент“.

„И въпреки че имах намерение да се кандидатирам на втори тур, вярвам, че е в най-добрия интерес на моята партия и на страната е да се оттегля и да се съсредоточа единствено върху изпълнението на задълженията си като президент до края на мандата си“, пише още Байдън.

Това става по-малко от четири месеца преди провеждането на американските президентски избори през ноември и месец след катастрофалния дебат с Доналд Тръмп, който се бори за президентския пост, след като загуби от Байдън през 2020 г.

Дебатът беше причината над 30 демократи да призоват Байдън да се оттегли от надпреварата за Белия дом. Сред тях са четирима сенатори.

След този дебат, по време на срещата на върха на НАТО в средата на юли, Байдън погрешно нарече украинския президент Володимир Зеленски „президента Путин“ и обърка имената на Харис и Тръмп.

Източник на „Ройтерс“, запознат със ситуацията, твърди, че към събота през нощта президентът още планирал да продължи с надпреварата, но заявил на екипа си в 13:45 (20:45 българско време), че се оттегля. Така голяма част от екипа на Белия дом не е бил подготвен за писмото.

В последните дни Байдън се самоизолира, след като даде положителна проба за коронавирус. 

Реакции

Първите реакции сред демократите са разнопосочни. Някои се въздържат от коментар, други поздравяват Байдън за решението му, като лидера на демократите в Сената Чък Шумър, нарекъл президента „истински патриот и велик американец“ (той бе сред призоваващите го да се оттеглят). 

Лидерът на демократите в Камарата на представителите Хаким Джефрис, който заяви, че „държавният глава е един от най-успешните и последователни лидери в американската история“.

Споменатата Гретчен Уитмър, губернаторът на Мичиган, чието име се споменава като потенциален опонент на Тръмп на мястото на Байдън, каза, че ролята ѝ на изборите ще остане същата: „да направя всичко възможно да бъдат избрани демократите и да се спре Доналд Тръмп“.

Губернаторът на Кентъки Анди Бешир изрази подкрепата си за президента Джо Байдън и заяви, че решението му да се оттегли „е в най-добрия интерес за страната“.

Бившият президент Барак Обама също подкрепи Байдън.

„Знам, че Джо никога не се е отказал от битка“, гласи изявление от кабинета на Барак и Мишел Обама, което обаче не включва одобрение на вицепрезидента Камала Харис или който и да е друг демократ като нов кандидат на партията.

А бившият президент Бил Клинтън и бившият държавен секретар Хилари Клинтън се присъединиха към Джо Байдън в подкрепата на вицепрезидента Камала Харис за президент.

„За нас е чест да се присъединим към президента в подкрепата на вицепрезидента Харис и ще направим всичко възможно, за да я подкрепим“, каза Клинтън в съвместно изявление .

Световни лидери също реагираха. 

Британският премиер Киър Стармър, германският канцлер Олаф Шолц, испанският премиер Саймън Харис, ирландският министър-председател Саймън Харис и норвежкият премиер Йонас Гар заявиха, че уважават и се възхищават на смелото решението на президента Байдън и му благодариха за съвместната работа.

А говорителят на Кремъл Дмитрий Песков смята, че „до изборите остават още четири месеца, а това е дълъг период от време, в който много неща могат да се променят. Трябва да сме търпеливи и да следим внимателно какво се случва. Приоритет за нас е специалната военна операция (Войната в Украйна)“.

За пръв път от 1968 г. действащ президент се отказва от опита си да получи втори мандат. През 1968 г. Линдън Джонсън се оттегля от президентската надпревара след като резултатите от първичните избори в Ню Хемпшир са далеч по-ниски от очакваното.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина