АктуалноГрадътКултураНовини

Две големи богаташки сгради от IV-V век излязоха срещу Тримонциум

Сградите са имали добре изработено подово отопление

Две големи сгради от Късната Античност разкриха археолози на обекта до спирката срещу Тримонциум. Под бившия ресторант „Греми“ очаквано се появиха богаташки сгради – две сгради, които са били свързани по някакъв начин се появиха под пръстта.

Те са имали подово отопление, което е белег за общественото положеине на обитателите. Сградите са в непосредствена близост до градския площад и Епископската базилика и не е изненада, че тъкмо там има такива постройки.

От работата на екипа археолози си личат ясно добре запазените подови настилки, както и запазените до някаква степен зидарии. Интересно е, че една от сградите е била с двойна зидария.

Все още не се е появила улицата от системата декумани, която се очаква да се появи в продължение от една от улиците, които тръгват от Агората. Археолозите продължават работата си и ще останат на обекта поне до септември, а при нужда и по-дълго.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

  1. През всички епохи подовото отопление се счита върховно по комфорт, а и практичност: без да отоплява КУБАтурата, бидейки в контакт с човека, достатъчна е ниска температура. Икономично.
    Точно обратното на КОЛОДРУМА, в която тънка тенекия духай с калориферите ако си нямаш работа – без полза.
    АРХЕОЛОЗИТЕ МИЛИТЕ ДАЛИ СЕ СЪБУДИХА ДА ПРОУЧАТ ДВОРЦОВИТЕ МОЗАЙКИ НА ВЪРХА НА ДЖАМБАЗ ТЕПЕ, ГОРЕ НА УЛ. КНЯЗ ЦЕРЕТЕЛЕВ, ИЛИ ЧАКАТ МУТРО’ПОЛИТ’икът с наговите послушници Ахрянов, плужек, и баскетБОЛНИЯТ мозъклия да бетонират (както черноморието!), за да цуне Нотариален Акт за сметка на Града?

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина