Новини

COVID-19: Евродепутатите призовават за бърз напредък по планa за действие за извънредни ситуации след 2020 г.

Докато работата по създаването на следващата многогодишна финансова рамка (МФР) за периода 2021-2027 г. трябва да продължи, като бъдат взети предвид последствията от настоящата здравна криза в дългосрочен план, става още по-належащо Европейската комисия да предложи план за действие при извънредни ситуации, който да влезе в сила на 1 януари 2021 г. В този контекст следва да се има предвид забавянето на навременното споразумение за МФР, което се очаква поради кризата, породена от COVID-19, подчертаха председателят и политическите координатори на комисията на ЕП по бюджети (BUDG). Парламентът призовава за такъв план за действие от октомври 2019 г.

Планът за действие при извънредни ситуации трябва също така да може да се справи с непосредствените последици от извънредната ситуация, породена от коронавируса, в съответствие с положителните стъпки, предприети в бюджета за 2020 г., позволявайки преориентация и засилване на съществуващите инструменти.

Що се отнася до МФР, евродепутатите призоваха наскоро, в свое пресссъобщение от 26 март, за актуализиране на настоящото предложение от май 2018 г. Те приветстваха положителните и бързи последващи действия от председателя на Комисията Урсула фон дер Лайен, която потвърди в нейното изявление от събота, че: „Комисията ще предложи промени в предложението за МФР, които ще позволят справяне с кризата, породена от коронавируса. Тези промени ще включват пакет от стимули, който ще гарантира запазването на усилията за сближаване в рамките на Съюза чрез солидарност и отговорност.“

„Призоваваме Комисията да мисли извън конвенционалната рамка, като представи актуализирано предложение за МФР, което е значително по-амбициозно от първоначалното предложение от май 2018 г. с адекватно преразглеждане на предложението за реформа на системата на собствените ресурси, осигурявайки по-голямо фискално пространство за маневриране. Предложението следва да вземе предвид потенциала на всички програми да дадат допълнителен принос за икономическото възстановяване, солидарността, общественото здраве и управлението на кризи, като същевременно предоставя по-голяма гъвкавост. То също така трябва да отразява политическите ангажименти на новата Европейска комисия като Зеления пакт, дигитализацията и този за геополитическа Комисия. Както бе посочено миналата седмица, предизвикателствата отпреди кризата няма да утихнат, като могат да станат по-тежки и значими поради кризата, породена от коронавируса“, заявиха евродепутатите.

„Припомняме, че бюджетът на Съюза наистина е част от решението за преодоляване на обществените здравни, икономически и социални сътресения, в допълнение към други инструменти и инициативи както на национално, така и на европейско равнище“, заключиха евродепутатите.

Допълнителна информация

Членовете на комисията на ЕП по бюджети многократно са настоявали за план за действие при извънредни ситуации за бюджета за следващата година, за да се осигури защитна мрежа на бенефициерите по програмите на Съюза чрез осигуряването на непрекъснатост на финансирането и прилагането им, ако споразумението за МФР за 2021-2027 г. не бъде постигнато навреме, за да влезе в сила на 1 януари 2021 г.

Тъй като настоящият дългосрочен бюджет на ЕС изтича на 31 декември 2020 г., ЕС се нуждае от нов хоризонт на бюджетно планиране за следващите седем години. Поради това Европейската комисия представи планове за следващата многогодишна финансова рамка за 2021-2027 г. през май 2018 г. Европейският парламент прие позицията си през ноември 2018 г. и отново я потвърди през октомври 2019 г. Съветът на ЕС все още не успява да постигне съгласие относно своята позиция. Парламентът трябва да одобри МФР, преди тя да влезе в сила.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина