АктуалноЗабравеният градНовини

Чистят растителността около Източната порта

С почистване на растителност се развива проектът „По крепостните стени на Филипопол“ в частта около Източната порта, около две седмици след символичната първа копка. Преди няколко дни бяха поставени огради около обекта, както и строителна табела. Според нея строителството трябва да продължи 540 календарни дни, но надеждите на всички са това да стане по-бързо.

Мащабният археологически обект трябва да придобие изцяло нова визия. Дейностите са съгласувани с всички институции, като предстои консервация, реставрация, анастилоза и експониране на цялото пространство за публика. Множеството запазени архитектурни елементи ще бъдат издигнати и подредени – сред тях много колони, архитрави и други.

В последните дни строителните работници чистят буйната растителност, сред което ще започнат и същинските дейности.

Теодор Караколев

Пише по темите, свързани с културата, културното наследство и история на изкуството и архитектурата.

3 коментари

    1. 1.МОДЕРИРАТ изглежда само за известно време. Може и да не е ЦЕНЗУРА.

      2.Може и да оцелеят (макар че стоят празни балоните „Реплики“)

      3.Бутон „ОТГОВОР“ сякаш проработи правилно 5 ПЕТ дена след севетосептемврийското „подобрение“ на страницата

      4.Полит-коректни служебни оптимизми и възторзи при ЗАПОЧ… пардон, при Стартиране на нЯщоси, ПърваКопка, ИнициЯтива никак не помагат на Града. Пилците се броят наесен! Да се перчат СЛЕД като свършат работа

  1. Буренясалата Източна ще бъде оплевена и окошарена зад непрогледни тараби =както десетилетия в ТЮТЮНА= за да се цунат ЕдниПариЗаЕдниХора =ЕПЗЕХ.

    „Изцяло НОВА ВИЗИЯ“ се опасяваме дали няма да е отново БЕТОННА античност за смях на света при оскъдицата на „многобройни архитрави, капители и колони“.

    Или по-икономичния челен опит от НовоСело и Природо“Научния“ да внесем с динозаврите китайски (тайвански все още може) туристически изделия и радости?

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина