БългарияНовиниПод небето

Брюксел: Отваряне на вътрешните граници в ЕС от понеделник

Очаква се държавите членки да обявят преди 15 юни какъв граничен режим ще прилагат към неевропейските граждани

Европейски център за превенция и контрол на заболяванията, не смята, че граничният контрол вече е ефективен за борба с разпространението на COVID-19

За външните граници препоръката е от 1 юли

Европейската комисия (ЕК) препоръча отваряне на вътрешните граници между 26-те шенгенски държави от понеделник, 15 юни, тъй като ситуацията с коронавирусната епидемия в тях се подобрява. Препоръката се отнася до 22 европейски членки и присъдружните шенгенски държави – Швейцария, Норвегия, Исландия и Лихтенщайн.

Еврокомисарят по вътрешните работи на ЕС Илва Йохансон изрази надежда, че движението на европейските граждани ще бъде освободено и останалите европейски държави, които не членуват в шенгенската безвизова зона – България, Румъния, Хърватия и Кипър.

Запитана дали мярката ще се отнася и до Обединеното кралство, което напусна ЕС през февруари, но все още е в преходен период и гражданите му се третират като европейски, Йохансон заяви, че препоръката не е насочена пряко към нешенгенските държави, но ЕК се надява Лондон да се присъедини към нея.

Тя посочи още, че здравната агенция на ЕС – Европейски център за превенция и контрол на заболяванията, не смята, че граничният контрол вече е ефективен за борба с разпространението на COVID-19, както и че социалното дистанциране е по-подходяща мярка за превенция.

Малко преди Европейската комисия да обяви предложението си, Испания и Португалия заявиха, че няма да премахнат забраните за пътуване за европейски граждани преди края на месеца. По този повод Йохансон коментира, че Комисията няма да настоява всички да освободят движението едновремено и че “една-две седмици отсрочка”, за да се подготвят, е допустима.

Припомняме, че граничният режим е право на всяка държава членка, но миналата седмица вътрешните министри от ЕС поискаха той да бъде променян координирано и поръчаха на Еврокомисията да предложи как да стане това.

В момента България изисква 14-дневна карантина от пристигащите от седем шенгенски държави: Белгия, Италия, Испания, Португалия, Малта, Швеция и Ирландия, както и от нешенгенската Великобритания.

Илва Йохансон обяви, че отварянето на външните граници на ЕС трябва да бъде отложено до края на юни, като ограниченията започнат да бъдат сваляни постепенно от 1 юли. Всяка европейска държава ще трябва да изготви списък от трети страни, за чиито граждани и постоянно пребиваващи ще бъде възможно да пътуват до Европа.

За подбора на страните ще се препоръчват три критерия: епидемичната обстановка, ограничителните мерки в съответната държава и принципа на реципрочност, т. е. тя да е позволила влизане на европейски граждани. Еврокомисарят поясни, че водещ критерий ще е епидемичната обстановка, която трябва да е “подобна или по-добра от тази в ЕС”. Списъците ще се актуализират всяка седмица, за да се отразят промени в обстоятелствата.

Комисията препоръчва в първия списък да бъдат включени държавите от Западните Балкани, където епидемията затихва или е на сходен етап с останалите в ЕС, а и защото ЕС има “специални отношения” с тях. Йохансон не отговори дали от 1 юли ще бъдат разрешени пътувания на граждани на САЩ, Русия и други държави като се очаква консултациите по съставянето на списъците да започнат между държавите членки още в четвъртък.

Финландия вече обяви, че няма да отвори границите си с Русия преди средата на юли, а Дания – че няма да допуска граждани на Обединеното кралство до 31 август. Германското правителство пък посъветва гражданите си да не пътуват извън Европа преди края на август.

Решението за затварянето на външните граници на ЕС за несъществени пътувания до Европа на граждани от трети страни беше взето в края на март. То изтича в понеделник. Очаква се държавите членки да обявят преди 15 юни какъв граничен режим ще прилагат към неевропейските граждани занапред.

В Европа са регистрирани 1,45 милиона инфектирани с коронавируса. Починалите са над 170 000 души. Най-много случаи има в Обединеното кралство – почти 300 000, следвани от Испания и Италия. Спрямо броя на населението – най-силно засегнатата държава е Белгия с 522-ма заразени на 100 000 жители. България е с 41,2 инфектирани на 100 000 население и изпреварва Гърция (28,6/100 000) и Словакия (28,1/100 000).

Източник: Свободна Европа.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина