Новини

БХК празнува 30 години от учредяването си

„Правата и човекът“ е заглавието на новия подкаст, който БХК започва да прави

 

На 14 юли 1992 г. група български граждани основават Българския хелзинкски комитет (БХК). Това го прави най-старата все още действаща правозащитна организация в страната. Негови основатели са Калина Бозева, Мария Бакърджиева, Антоанета Ненкова, Юлиана Методиева, Емил Коен, Таня Маринчешка, Копринка Червенкова, Петър Слабаков, Правда Спасова, Красимир Кънев, Димитрина Петрова, Антонина Желязкова, Йонко Грозев и Данаил Данов.

Днес, точно 30 години по-късно, организацията поддържа пет основни програми, като освен защита и застъпничество в сферата на правата на човека, има съществен принос и за изграждането експертиза на много от действащите правозащитници в страната. БХК понастоящем е най-голямата неправителствена правозащитна организация на Балканите и една от най-големите подобни организации в Източна Европа.
Причината да ни има вече три десетилетия обаче е много отвъд помпозните думи, с които можем да опишем постигнатото.

Историите за човешки права винаги започват с хора, и в тях рядко участват силните. Историята на БХК преплита в себе си хиляди човешки съдби – съдбите на най-отритнатите, онеправданите, нежеланите. В работата си ние се срещаме с нарушения на правата на конкретни хора. Те обаче са ключ за промени, които засягат всички.

„Правата и човекът“ е заглавието на новия подкаст, който БХК започва да прави на връх тридесетата си годишнина. Първият епизод вече може да бъде чут в платформата Anchor и в Spotify.
Новият формат е насочен към по-младата публика. Целта му ще бъде да извади правозащитния разказ от формалния език на съдебните решения и мониторинговите доклади, и да го превърне във всекидневен разговор за нещата от живота – защото правата на човека са навсякъде. В пилотното издание се търсят отговорите на някои основни въпроси – какво е „правозащитен подкаст“, защо е необходим той, какво означава да бъдеш правозащитник. Ще можете да чуете и резултата от социалния ни експеримент, в рамките на който попитахме случайни минувачи какво знаят за правата на човека.

„Правата и човекът“ ще стартира с по един епизод месечно и в него – освен експертите на организацията – ще участват представители на други организации и институции, активисти, както и обикновени хора с техните необикновени правозащитни истории.

„БХК винаги е разбирал необходимостта сложната материя на правата на човека да бъде разбираема и разбрана от възможно най-много хора и своята отговорност за това. През годините комитетът е издавал собствено списание “Обектив” под редакцията на Юлиана Методиева, по-късно Яна Тавание създава комуникационната програма, която използва целия набор от средства, за да покаже и разкаже огромната по обем и значение работа не само на БХК, но на целия правозащитен сектор у нас“, коментира Надежда Цекулова, директорка на програма „Кампании и комуникации“.

Според Красимир Кънев, председател и съосновател на организацията, на БХК в голяма степен се дължи това, че в сферата на правата на човека в България няма теми табу.

„След падането на комунистическия режим българското общество продължи да се затруднява да преглъща много от „горещите картофи“ с правата на човека. Всеки, който дръзне да обсъжда тези теми, рискува обществен и медиен остракизъм, а в някои случаи и собствената си сигурност. Но БХК не се поколеба да посочи проблемите и на най-отхвърлените групи и индивиди, да покаже скелети в гардероба на българското общество, около които и най-добронамерените минават със затворени очи“, разказва Кънев.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина