ЗдравеНовини

Безплатни прегледи в УМБАЛ “Свети Георги”

Ще се проведат в в Отделението по фтизиатрия
При съмнителните за туберкулоза правят допълнителни изследвания


Безплатни прегледи и изследвания за туберкулоза ще се проведат в Отделението по фтизиатрия на УМБАЛ „Свети Георги“ ЕАД – Пловдив. Екипът кани всички желаещи в приемно-консултативния кабинет на адрес бул. „Пещерско шосе“ № 66 по време на “Седмицата на отворените врати” от 12 до 16 септември от 8:00 до 13:00 часа. Могат да бъдат насочвани и пациенти от общопрактикуващите лекари и специализираните практики.

Ще бъдат извършени скрининг на риска от туберкулоза, консултации, а на съмнителните за туберкулоза лица – прегледи и допълнителни изследвания.

По време на кампанията скринингите ще се извършат чрез анкета на четири езика – български, английски, руски и украински.

Въпреки значителните успехи, постигнати в борбата с туберкулозата в европейския регион на СЗО и постоянния спад на заболеваемостта, туберкулозата продължава да представлява заплаха за общественото здраве в повечето страни от региона и тази заплаха не следва да бъде подценявана в условията на продължаващата пандемия от КОВИД 19. По данни на СЗО през 2020 година в световен мащаб 9,9 милиона са заболелите от туберкулоза, 1,5 милиона са починали от заболяването, а от 2000 година до сега са спасени около 66 милиона живота чрез правилна диагностика и лечение. През 2019 година в европейския регион в СЗО случаите на туберкулоза 246 000, 20 000 души са починали от заболяването, а 70 000 хиляди са лицата с мултирезистентна туберкулоза.

“През последните години кампаниите „Седмица на отворените врати“ са се доказали като много добра практика за откриване на случаи с туберкулоза и своевременно предприемане на мерки за лечение и прекъсване на веригата за предаване на инфекция”, казва д-р Веселин Давчев началник на отделението.

В Отделението по фтизиатрия на УМБАЛ „Свети Георги“ Пловдив се извършват профилактична, диагностична, лечебна и консултативна дейност, диспансеризация на болни от туберкулоза, туберкулинова диагностика, рентгенова диагностика на бял дроб, рехабилитация на болни от туберкулоза; учебна и научна дейност.

Отделението е водеща структура в България по изпълнение на дейности по Националните програми за контрол на туберкулозата.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
📨 Изпрати новина