АктуалноГрадътНовиниРазследване

Колко печели Пловдив от Градчето на изборите?

Знаете ли колко плащат партиите за поставянето на панаирните конструкции на Главната улица? 

Ще отговорите: По тарифата на Община Пловдив за тротоарно право. Да, ама не!  

В началото на месеца познатите до болка, еднотипни панаирни конструкции отново заеха Бялата главна на Пловдив. „Градчето на изборите“, както го наричат пловдивчани, през последните години никне често като срамно петно в ежедневието ни, на фона на комплексната криза, в която битуваме.

Близо десетина дни след старта на предизборната кампания в него няма живот.

Все още се доизкусурява външния облик на барачките, някои продължават да са абсолютно празни и под ключ. Почти невъзможно е да намериш около тях човек, който да те информира за това какво предлага дадена политическа сила, с малки изключения.

На фона на неефективността на този вид опит за комуникация с електората съвсем естествено изниква и въпросът защо се харчат пари за това.

Колко печели Пловдив от Градчето на изборите?

Репортер на Под тепето се опита да направи тази сметка. Икономическата и правна логика – по Наредба на Община Пловдив за администриране на цените на такси и услуги, би трябвало да даде отговор на въпроса. Да, ама не! Не се опитвайте да търсите тарифите за наемане на кв. м. тротоарно право на Главната улица във втория по големина български град. Оказа се, че тя важи само за ресторантьорския бизнес, занаятчиите, които правят кампанийно мартеници и дребните търговци.

Не е валидна за партии.

В Община Пловдив нямат нужда от допълнителни средства, още повече партийни. Напротив, администрацията дори е разработила схема, за да улесни тези си потребители – те трябва просто да посочат разчертания правоъгълник на Главната, който им харесва и е свободен, за да го ползват безвъзмездно.

От кога е така?

Практиката партийните централи да не плащат нито лев за използването на обществените площи е доволно стара, показа репортерското ни разследване. От години, или както я определи бившия кмет „от демократичната история на града“.

Хазната на Пловдив не получава нито стотинка за тези преместваеми съоръжения, в които не се случва почти нищо, а само загрозяват пейзажа и карат туристите да задават въпроси за предназначението им.

Каква е практиката в другите общини? 

На някои места се плаща, а на други – не, това беше рефренът, който чувахме от всички запитани партии.

В МИР 17 има администрации, които таксуват партиите на общо основание, например в Раковски. Там цените са еднакви за всички, от бизнеса до партиите.

В сателитната Община Марица, Наредбата за такси и услуги също важи и за партиите, увери секретарят на общината. Друг е въпросът, че там рядко има заявления за поставянето на бараки по време на избори, коментираха още от Общината за Под тепето.

В рамките на 5 дни екипът ни правеше опити да получи информация от Община Родопи какъв е реда на нейна територия, но още нямаме отговор на въпроса.

Още по темата четете в:

Къде е позволено да се поставят афиши за изборите?

Разходка из Градчето на изборите показва, че балоните се приемат от всеки (ГАЛЕРИЯ)

Когато чинията стане рекламна площ

Кампанията за Пловдив в снимки

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина