НовиниСпорт

Без руски и беларуски спортисти на Олимпийските игри в Париж

България не е сред държавите, поискали забраната

34 държави поискаха забрана за участие на спортисти от Руската федерация и Беларус на Олимпийските игри в Париж през 2024 г. България не е сред тях, но домакинът Франция – да, както и САЩ и Великобритания. Северната ни съседка Румъния също е в списъка, съобщава OFFNews.

Искането е отправено към Международния олимпийски комитет заради това, че „умишлената непровокирана и неоправдана война на Русия (срещу Украйна) е улеснена от беларуското правителство“, цитира изявлението на 34-те Би Би Си.

Самият МОК миналия месец потвърди, че възнамерява да подкрепи санкциите срещу руските и беларуските официални представители преди предстоящите Игри във френската столица, но добави, че ще разгледа възможността спортистите от двете държави да се състезават под неутрален флаг. 34-те държави се противопоставят на последното – предложението за участие под неутрален флаг повдига „много въпроси и опасения“, предупреждават те в общото си изявление, предшествано от среща на високо равнище на 10 февруари. Украйна, която не участва в нея, заплаши да бойкотира Олимпиадата, ако до участие в нея бъдат допуснати руски спортисти.

По-рано този месец отношение по въпроса взе и руският министър на спорта Олег Матицин с думите, че е „абсолютно неприемливо“ чужди правителства да се опитват да повлияят на МОК. Министърът на културата на Обединеното кралство Луси Фрейзър – която председателстваше срещата – обаче заяви, че плановете на МОК са „неправдоподобни“. „Тази коалиция от нации е подкрепяла Украйна на много фронтове и ще продължи да го прави“, каза Фрейзър и допълни:

„Всякакви планове, които позволяват на руските и беларуските атлети да участват в Париж, не заслужават доверие. С оглед на перспективата танкове от Обединеното кралство, Съединените щати и европейските партньори да пристигнат в Украйна през следващите седмици и с оглед на това, че президентът Зеленски изрази сериозни опасения, че предстои пролетна офанзива от страна на Русия, ние настояваме МОК да преразгледа своята позиция“.

МОК призова федерациите да изключат спортистите от Русия и Беларус след нахлуването в Украйна и забрани на нациите да участват в Зимните параолимпийски игри през март 2022 г. – въпреки че на спортистите беше разрешено да се състезават под неутрален флаг. Някои спортни федерации пренебрегнаха препоръката на МОК и позволиха на отделни спортисти да се състезават като неутрални, но други се съобразиха с нея.

Руските и беларуските тенисисти например могат да се състезават на най-високо ниво в турнирите. Беларускинята Арина Сабаленка спечели Откритото първенство на Австралия този януари, състезавайки се като неутрална. Тя победи рускинята Елена Рибакина, която се състезава за Казахстан и която спечели миналогодишния Wimbledon.

Заради позволението руски и беларуски тенисисти да бъдат допуснати, Асоциацията по тенис на трева беше глобена с 1,4 млн. паунда от мъжката и женската тенис асоциации (ATP и WTA).

Президентът на МОК Томас Бах заяви през декември, че организацията е изправена пред „голяма дилема“, за да гарантира, че спортистите няма да пострадат в резултат на спортни санкции. Украинският президент Володимир Зеленски обаче коментира, че допускането на Русия до състезанията в Париж би било равносилно на това да се покаже, че „терорът е по някакъв начин приемлив“.

В колективното изявление от понеделник се казва, че „няма причина“ МОК да отмени миналогодишното си решение да забрани на спортистите от Русия и Беларус да се състезават“. Чрез него страните изразяват „сериозна загриженост относно това доколко е възможно руските и беларуските спортисти да се състезават като неутрални, като се има предвид, че те са пряко финансирани и подкрепяни от своите държави“ и заявиха, че има „ясни опасения относно силните връзки и принадлежност между руските спортисти и руските военни“. 34-те са категорични, че единственият начин спортистите от Русия и Беларус да се върнат в международната спортна общност е техните страни „да прекратят войната, която започнаха“.

Сред държавите са Франция – домакин на Олимпийските и Параолимпийските игри през 2024 г., Япония – домакин на Олимпийските игри през 2021 г., Италия – домакин на Зимните олимпийски игри през 2026 г., и САЩ, които ще бъдат домакини на Летните олимпийски игри през 2028 г. Австралия не е подписала споразумението, но говорител на австралийското министерство на спорта заяви пред Ройтерс, че става въпрос за административна грешка и правителството е съгласувало забраната за участие на спортистите.

Държавите, подписали изявлението

Австрия
Белгия
Канада
Хърватия
Кипър
Чехия
Дания
Естония
Финландия
Франция
Германия
Гърция
Исландия
Ирландия
Италия
Япония
Република Корея
Латвия
Лихтенщайн
Литва
Люксембург
Малта
Нидерландия
Нова Зеландия
Норвегия
Полша
Португалия
Румъния
Словакия
Словения
Испания
Швеция
Обединеното кралство
Съединени американски щати

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина