АктуалноНовини

Ангел Стоев: Осигуряваме 200 тона вода за бедстващите села

210 ученици от засегнатия район ще започнат нормално учебната година, ще бъдат извозвани от бусове на „Автомагистрали“, съобщи областният управител на Пловдив

Няколко фирми вече се отзоваха на призива за осигуряване на допълнителна техника за аварийните и възстановителните дейности в най-тежко пострадалите карловски села, съобщи областният управител на област Пловдив Ангел Стоев. Някои от тях изпращат машините на място още днес. „Асарел – Медет“ АД реагира светкавично и предостави едрогабаритни машини с висока производителност и ефективност. Общински фирми също изразяват готовност да се включат в аварийните дейности.

Областният управител Ангел Стоев поиска съдействие и от най-голямата работодателска организация в строителния бранш – Камарата на строителите в България с писмо до нейния председател инж. Илиян Василев.

„Най-спешно се нуждаем от малка техника, която да участва в разчистването на дворовете и тежка механизация за улиците“, обясни Стоев.

По думите му на следващ етап предстои проектиране и изграждане на нова инфраструктура, на нови домове и ремонт на пострадалите къщи, за което също ще е необходим сериозен ресурс. Днес той е разговарял с изпълнителния директор на КСБ Валентин Николов, който е гарантирал, че камарата ще окаже пълно съдействие в мобилизирането на техническия и кадрови ресурс на строителните компании.

Областният управител Ангел Стоев съобщи също, че е изпратил писмо до министъра на образованието проф. Сашо Пенов, за да бъде осигурен транспорта на 210 ученика от пострадалите села – с. Богдан, с. Войнягово, с. Каравелово и с. Климент до Карлово. Заради разрушената инфраструктура и удължените в следствие на това маршрути, фирмите превозвачи отказват да поемат услугата, тъй като ще возят на загуба.

„Затова предложих на министъра финансирането на безплатните превози на ученици до 16-годишна възраст в засегнатите зони да бъде увеличено от сегашните 2,20 лв./км. с 1,20 лв. за периода, в който се използват обходните маршрути“, обясни Ангел Стоев.

Той получил уверение от проф. Пенов, че МОН ще вземе незабавно решение по въпроса, за да може да започне нормално учебната година за тези деца.

„По последна информация проблемът е решен и учениците ще бъдат извозвани с бусове на държавата фирма „Автомагистрали“, увери областният управител.

По негово искане „Държавният резерв“ ще отпусне още 200 това бутилирана вода за бедстващите села, тъй като тази от водопровода продължава да бъде негодна за пиене.

Областният управител изказва специални благодарности на военните и особено на ръководството на 61-ва Стрямска бригада за отлична организация по разчистването на трите най-засегнати села. Има разработен план за следващите дейности, който е съгласуван с Кризисния щаб на Областна администрация.

Със заповед на областния управител на област Пловдив се удължава срокът на частичното бедствено положение на територията на общините Карлово, Калояново и „Марица“ . Тя влиза в сила от 12.09.2022 г. и е за срок от 30 дни. Причината за удължаването на срока е продължаващите неотложни аварийно-възстановителни дейности, възникнали в следствие на тежките наводнения в първите дни на месеца.

Припомняме ви, че продължава набирането на доброволци за почистване на домовете и на строителна техника от фирми чрез телефона на областна управа „Доброволци за Карлово“ – 0879 182 250.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

  1. Минавайки по надлеза на Асеновградско се виждат долу в поделението мощни машини в автопарка. Защо не ги изпратят в Карловско? Тъкмо водачите и механиците ще тренират!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина