НовиниПод небето

Американски военни освободили отвлечения танкер с българи

Американски военен кораб е отговорил на сигнала за бедствие на превзетия от въоръжени нападатели край бреговете на Йемен танкер „Сентрал парк“ (Central Park). Това съобщиха както американски служители, цитирани от „Ройтерс“, така и компанията Zodiac Maritime в изявление но медиите, получено и в „Дневник“.

Часове по-късно обаче Централното командване на въоръжените сили на САЩ съобщи, че след като нападателите били накарани да се предадат, към тях били изстреляни балистични ракети от територия, контролирана от бунтовниците хути (или хуси) в Йемен. Ракетите са се приземили в Аденския залив на близо десет морски мили от кораба. Атаката е станала в 01:41 ч. българско (02:41 ч. местно) време.

Корабът и екипажът му, сред който има и българи, са извън опасност. „Благодарим на коалиционните сили, които отговориха бързо, като защитиха активи в района и спазиха международното право“, се казва в съобщението.

За момента не се разкриват подробности кой стои зад атаката, извършена седмица след като шиитските бунтовници хути отвлякоха друг кораб с българи на борда в Червено море, също свързан с израелски гражданин, и мотивираха действията си с войната на Израел и ислямисткото движение „Хамас“. Според разпространявана вчера информация в международни агенции „Сентрал парк“ е бил предупреждаван да не продължава курса си през Червено море.

В съобщението за „Сентрал парк“ компанията се говори за „пирати“.

Един от служителите, пожелал да остане анонимен, казва за „Ройтерс“, че американският ескадрен миноносец „Мейсън“ е отговорил на сигнала за бедствие на танкера и сега той е освободен. В съобщението на централното командване това се потвърждава.

Източник: Дневник

Снимка: © Reuters/“Мейсън“ (USS Mason) е част от ударната група самолетоносачи „Дуайт Айзенхауер“.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина