Новини

533 са вкараните в затвора журналисти през 2022 година

Вкараните в затвора журналисти тази година са 533. Това става ясно от годишния доклад на неправителствената организация „Репортери без граници“, съобщава БТА.

За сравнение, през миналата година броят на журналистите, озовали се в затвора, е бил 488.

Налице е и увеличение на броя на убитите журналисти. Тази година те са 57. Миналата година те са били 48, а през 2020 г. – 50.

Повечето от половината случаи на вкарване на журналисти в затвора тази година (данните са към дата 1 декември) са в 5 страни: Китай (110 случая), Мианма (62), Иран (47), Виетнам (39) и Беларус (31).

В доклада се обръща внимание на факта, че иранските власти са вкарали в затвора безпрецедентен през последните 20 години брой журналисти, след като Ислямската република бе обхваната от масови протести, които започнаха през септември.

„Затворите в страните с диктаторски и авторитарни режими бързо се пълнят с журналисти“, заяви генералният секретар на „Репортери без граници“ Кристоф Делоар.

От доклада на неправителствената организация става ясно, че тази година в затвора е вкаран безпрецедентен брой журналистки – 78. За сравнение, миналата година те са били 60.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина