БългарияВластИзбориНовини

Парламентът ще гласува проектокабинета на Габровски

Парламентът ще започне работа с обсъждане и гласуване на проектокабинета, предложен от кандидата за премиер на ГЕРБ-СДС Николай Габровски, предвижда проектопрограмата за работа на Народното събрание.

Първо ще бъде гласувана номинацията за премиер, следват приемане на структурата на правителството и състава на Министерския съвет, пише БТА.

В понеделник Габровски върна на президента Румен Радев изпълнен първия проучвателен мандат. Държавният глава подписа указ с предложение до 48-ото Народното събрание да избере кандидата за министър-председател, излъчен от парламентарната група на ГЕРБ-СДС.

Сред приоритетите на правителството са държавният бюджет, влизането на България в еврозоната и Шенгенското пространство, както и енергийната независимост, се посочва в разпространена до медиите декларация.

Министерският съвет, който кандидатът за премиер Николай Габровски предлага, се състои от трима заместник министър-председатели и министри.

Кои са имената в кабинета на Габровски?

Представители на различните политически сили коментираха какви са нагласите на парламентарните им групи за предложения от Габровски Министерски съвет.

Проектокабинетът на Николай Габровски ще има пълната подкрепа на ГЕРБ-СДС в пленарната зала, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова пред журналисти, след като мандатът беше върнат изпълнен на президента Румен Радев .

След заседание снощи на Централното оперативно бюро на ДПС стана ясно, че парламентарната група по-скоро ще подкрепи кабинета „Габровски“. Все пак зависи от програмата и от начина, по който ще се представят в залата, обясни председателят на партията и групата Мустафа Карадайъ пред журналисти.

Председателят на ПГ на „Продължаваме Промяната“ Андрей Гюров заяви, че позицията им остава същата и те няма да подкрепят правителство с мандата на ГЕРБ и по така предложената формула.

Проектокабинетът няма да има и гласовете на „Демократична България“. Съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов посочи, че няма никакво значение какви хора има в него, защото отзад „стърчи“ Бойко Борисов.

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов потвърди, че и те ще гласуват „против“.

По време на срещата си с Николай Габровски миналата седмица лидерът на левицата Корнелия Нинова заяви, че го уважават, но няма да подкрепят кабинет, предложен от него.

Не стана ясно как ще гласува днес ПГ на „Български възход“. Депутатите имали решение, но не искали предварително да огласяват пред медиите какво ще е поведението им, стана ясно след заседание вчера на ПГ и на коалиционния съвет.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина