НовиниОбщина Пловдив

30% от администрацията в Пловдив е обучена срещу кибератаки

Близо 1/3 от служителите на Община Пловдив вече са преминали базовото ниво на обучение по киберсигурност. Данните изнесе началникът на отдел „Канцелария на кмета и протокол“ Мирослав Беляшки по време на среща с ученици и студенти, усвояващи умения за защита на дигиталната информацията в обучителния център на Европейски цифров иновационен хъб „Тракия“, на която присъства и заместник-кметът Тодор Чонов.

Беляшки напомни, че общината и кметът Здравко Димитров без колебание са подкрепили идеята и са станали част от екипа за създаването на иновативния хъб в партньорство със Съюза за стопанска инициатива (ССИ), Института по информационни и комуникационни технологии, ПУ „Паисий Хилендарски“ и Българската асоциация по киберсигурност.

Министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова и председателят на ССИ Кузман Илиев, които дойдоха специално за срещата, също подчертаха изключителната важност на киберсигурността.

Познавам работата на Община Пловдив и за пореден път искам да ги поздравя, че подават ръка и на такъв тип инициативи. Когато се обединят усилията и на местната власт, академичната общност, иноваторите и младите бъдещи лидери, се получават устойчиви решения“, посочи министър Шалапатова.  

По думите ѝ през новия програмен период на Европейския съюз до 2026 г. се очаква да бъдат инвестирани  близо 1 милиард лева именно за повишаване на дигиталните компетенции. По плана за възстановяване и устойчивост пък се предвижда на служителите да бъдат предоставени ваучери, така че сами да избират къде да се обучават.

България е предпоследна по коефициент на дигитализация в ЕС – ВИДЕО

„Всички искаме общините ни и бизнесът да се модернизират,  да стават по- иновативни, да се дигитализират, бумащината да се премахне. Именно затова киберсигурността е фундаментално важна“, подчерта председателят на ССИ Кузман Илиев.

Според него безспорна е ролята на хъба в Пловдив в привличането на млади таланти към една нова професия, така че да пазят България и българския бизнес от кибератаки.

Източник: Пресцентър на Община Пловдив

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина