БългарияНовини

110 милиона тона ще е глобалният електронен отпадък до 2050 година

Български стартъп и рефърбиш бизнеси спомагат за решаването на проблема у нас

110 милиона тона ще е количеството на глобалния електронен отпадък до 2050 година, според проучване на Global E-Waste Monitor. Това включва всякакъв вид вече използвана електроника – компютри, телевизори, лаптопи, смарт телефони и устройства. В отговор на това бизнесът търси зелени решения, които създадат устойчив модел за наем на техника или дават нов живот на старата такава.

Все повече потребители в цял свят търсят начини да намалят осезаемо личния си електронен отпадък и търсят варианти как да наемат техника, вместо да я купуват. На пазара в Европа за наем на нова техника има няколко големи играчи, сред които са успешните компании Grover и Grenke.

На българския пазар единствената алтернатива е Addit.tech. Стартъп компанията предлага различни възможности за наем на много видове техника, като сред тях има нови и почти неизползвани артикули. Този модел дава допълнително и възможност за финансова гъвкавост на потребителите чрез месечен наем.

Друго работещо решение за намаляване на електроните отпадъци е обновената техника. На българския пазар такива компании са Flip.bg и Swipe.bg – специализирани в мобилни устройства, Furbee.tech – предлагащи разнообразие от техника втора ръка като лаптопи, телефони, дронове, телевизори, смарт устройства и crash.bg – с фокус компютърна техника втора ръка.

За борбата с електронния отпадък помага и възможността за връщане на стара техника, като голяма част от изброените компании имат програми за изкупуване. Такава кампания има и мобилният оператор Yettel. Проучването на Global E-waste Monitor показва, че през последните три години само 17% от всичката използвана електроника се рециклира и ѝ се дава нов живот, но иновативните бизнеси все повече работят в посока статистиката да бъде променена.

Наемът на електроника от компании катo Addit.tech обаче остава единствената предпоставка за създаване на модел на потребление, ограничаващ до минимум отпадъците и подкрепящ кръговата икономика. Това е и моделът, към който Европа се стреми. През 2015 г. Европейската комисия прие план за действие с цел ускоряване на прехода на Европа към кръгова икономика, засилване на конкурентоспособността в световен план и насърчаване на устойчивия икономически растеж.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина