НовиниСпортСпортен Пловдив

Българин спечели тазгодишното издание на „Plovdiv Throwdown”

90 атлети от 11 страни мериха сили за титлата „Най-корав атлет“

Ставри Ставрев от столичния клуб „Crossfire“ спечели титлата „най-корав атлет“ в града под тепетата. Той стана победител във второто издание на единственото по рода си състезание по функционален фитнес в Южна България „Plovdiv Throwdown”. Ставрев си тръгна с приза от 1000 евро и куп награди, предоставени от спонсорите на надпреварата.

До финалите на състезанието стигнаха 90 атлети от 11 държави. Те премериха своите сила, бързина и ловкост в шест тежки състезателни комплекса. В професионалната дивизия след Ставрев се наредиха полякът Мачей Вйерзбовски и Николай Митков, който също e състезател на „Crоssfire“.

„Plolvdiv Throwdown” е второто подобно състезание Пловдив и пето за страната. Интересен факт е, че на тазгодишното издание на надпреварата за първи път в България бяха включени дисциплини с дъмбели, разказаха организаторите от пловдивския клуб по функционален фитнес “MoVe Team”. За арена на битката беше избран лекоатлетическия стадион на Гребната база.

Надпреварата беше оценявана от 10 сертифицирани съдии. В последния кръг, който носеше името „Die Hard” здравеняците трябваше да изпълнят 60 мъртви тяги с 110-килограмова щанга, да се качат 3 пъти на въже с височина 4,5 метра, да изпълнят 40 пъти упражнението “box step over” (изкачване на 60-сантиметрова кутия и слизане от другата страна с 25-килограмови дъмбели във всяка ръка), отново 3 пъти да изкачат въжето, да направят 20 thruster-a (преден клек с раменна (push) преса с 60-килограмова щанга) и да завършат с още три качвания на въжето. Всички тези упражнения трябваше да се изпълнят във времева рамка от 14 минути. Единствено полският атлет Мачей Вйерзбовски успя да завърши комплекса, но дори това не му помогна да задмине Ставрев на подиума.

През същото изпитание, но с по-малки тежести, трябваше да преминат и атлетите от любителската дивизия. Победител стана сърбинът Стефан Букумирев от клуб „Кросфит Победник“. След него се наредиха Марин Димитров от „Explosive Power Training“ и Стефан Гатевски от „FFC681“.

photo: Silvia Georgieva

При жените надпреварата също бе изключително оспорвана. Победителка при професионалистките стана шампионката от миналогодишното издание на „PLOVDIV THROWDOWN” Елина Пашаланова. След нея се наредиха пловдивските атлетки Марина Галева от „GyMarina Team“ и Мария Найденова от „MoVe Team“. Победителка при дамите любители стана сръбкинята Мария Ивезич от „Кросфит Победник“. След нея се наредиха Аделина Григорова от „Crossfire Sofia“ и Севилджан Караилиева от „Raro Team“.

Останалите комплекси също бяха проектирани така, че да тестват максимално психиката и физическата издръжливост на участниците. В първия модул, който носеше името „Runaway”, професионалистите трябваше да избягат 400 метра, да направят 25 клека с дъмбели по 25 килограма във всяка ръка и да завършат с 15 набирания до гърди. Времето за изпълнение беше едва 15 минути, а всички упражнения трябваше да бъдат повторени три пъти. След само две минути почивка състезателите се впуснаха в надпревара с щанги – за 5 минути атлетите трябваше да направят обръщане в клек от коляно, обръщане в клек от земята изтласкване от гърди със щанга, като резултатът зависеше от максималната тежест, с която е завършен комплексът.

Следващото издание на „Plovdiv Throwdown” ще бъде през 2019 година, като желанието на пловдивчани е финалът на надпреварата да съвпадне с Деня на независимостта. „Имаме желание да разчупим малко повече състезанието, като модулите могат да се провеждат на различни места. Искаме да включим и публиката, като им дадем възможност да участват в интересни и забавни игри с награди“, разкриха момчетата от пловдивския „MoVe Team”, които искат да превърнат „Plovdiv Throwdown” в традиция за града.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина