АктуалноГласовеГрадътЗелен градНовиниОбщина ПловдивПод лупа

„Тея инвест“ поиска 42 млн. лв. и отказа да преговаря за парка – ВИДЕО

Община Пловдив не покани всички членове на комисията на днешната среща за 81-те декара на Гребната, тъй като им загубила телефоните- гражданите, които са твърдо срещу продажбата

Активистите, които подкрепят купуването на имота, искат нова пазарна оценка

По покана на зам.-кмета Величко Родопски днес след обяд в сградата на общината се е събрала част от комисията, сформирана по казуса с 81-те декара в парк „Отдих и култура“, на която среща е била разгледана оферта от дружеството собственик на терена.

Това е трето заседание с граждански активисти за парка, но на него не са били поканени всички членове на комисията, с обяснението, че администрацията е загубила телефоните им. Интересното е, че администрацията не бе загубила телефоните само на активистите, които се изказват ЗА закупуването на парка, а онези, които са твърдо ПРОТИВ да се харчат публични средства за това, бяха непоканените.

Журналисти също не бяха допуснати на заседанието на въпросната комисия.

Ето какво разказаха пред репортер на Под тепето, част от участниците, след заседанието.

Вижте и позицията на Павел Начев от МИГ „За парка“, която той публикува в социалната мрежа.

„Днес се е провело трето заседание за Парка. Тайно и скандално!

Комисията беше структурирана по инициатива на общината и с общински съветници, с цел да се търси как Парка (81-те декара на Гребната) да бъде върнат обратно във владението на община Пловдив.

От самото начало, хората, които започнахме казуса, тези, които организирахме всички тези протести, тези, които пуснахме сигнали (включително до прокуратурата и до икономическа полиция), тези, които водехме борбата, бяхме формирали Местна Гражданска Инициатива.

Тя имаше 5 члена на инициативния комитет, един от който съм аз, и беше подкрепена само за няколко дни от над 1300 граждани – с подписи и ЕГН-та.

Такава инициатива се случва само за трети път въобще в историята на Пловдив (предния път също имах честта да съм част от него – МГИ за Гарнизонна фурна) и в това искане, зад което са застанали хората с подписи и протести, и чиито законни представители сме членовете на ИК са само и единствено за ПРОМЯНА на статута на терена в зелен и ОТЧУЖДАВАНЕ, на Парка.

Защо?

Ами много просто – защото ще е многократно по-евтино за общината, отколкото преговори за закупуване.

Общината и мнозинството от общинските съветници обаче са ентусиазирани от шанса да обслужат частния интерес и насочено водят комисията към КУПУВАНЕ на терена за 35 милиона, при положение, че и по тяхното и по правното становище на частната фирма, посочват, че отчуждаване Е възможно.

За да прокарат тази схема обаче имат нужда от легитимация.

Съветниците от ДБ поради това са отказали да участват в комисията.

Нашата инициатива – МГИ „За парка“ заяви, че би отишла и би защитавала само позиция за отчуждаване.

За това и, въпреки, че сме единствените легитимни представители на протестите – гражданската инициатива „За парка“, не бяхме поканени на миналото заседание.

Научихме за него от ФБ пост в деня преди него на Асен Костов. За това и в уречения ден и час бяхме пред Общината и след разговор и г-н зам. кмета (Родопски) бяхме поканени да присъстваме и ние (аз, Тони Стойчева и Константин Бобоцов – членове на ИК на МГИ „За Парка“) и бяхме уверени, че не нарочно не сме били поканени, а че просто ни загубили някъде телефоните.

На закритата среща бяхме единствените, които застъпиха позицията за безалтернативно отчуждаване и това видимо внесе напрежение.

В края на срещата получихме отново уверение от г-н Родопски, че на следващата среща ще бъдем надлежно поканени, а за да е сигурно, му написахме на листче телефоните и имейлите ни (моя и на Тони), като го помолихме и да си ги снима, за да са и в телефона му и да не ги загуби пак.

Е, не сме получили нито имейл, нито обаждане, но днес, от други източници, Тони е научила, че заседание СЕ провежда в момента и е успяла да хване края му.

На него, освен администрация и съветници, са присъствали и двама представители на граждански организации – Асен Костов и Атанас Бояджиев, които не са възразили срещу ПОКУПКАТА, като Атанас всъщност за първи път е присъстал на такава среща.

Моите уважения и към двамата, но по каква линия точно легитимират усилията на частника да получи десетки милиони от общинския бюджет, при положение, че може да се отчужди за много по-малка сума?

Господа, обществения интерес е ясен, както и изразителите му, в лицето на МГИ „За Парка“, които явно нарочно и целенасочено биваме държани отстрани на процеса на преговорите, защото е ясна твърдата ни позиция, както и е видно желанието да се намерят граждански организации, които да легитимират начинанието.

Това не означава, естествено, че не ви пука за казуса, но не отива така да измивате ръцете на общината като „представители на гражданите и протестиращите“ за парка, при положение, че за конкретната кауза си има изрична позиция за отчуждаване, написана в самото МГИ и подкрепена с това конкретно искане от над 1300 граждани с подписи и още много други с протести.

Очакваме и от вас, както и от всички, които искат Парка да остане Парк (но със съблюдаване на обществения интерес, а не с покупки за десетки милиони, за сметка на данъкоплатеца) да не отслабваме обществения натиск и да не приемаме изтърбушването на общинската хазна, на гърба на легитимната гражданска енергия да имаме паркове в този град!

И най-вече – господа местни управници и съветници – няма да позволим така тъънко да заметете отговорността ви да защитавате обществените интереси.

Очакваме прозрачност и очакваме от вас стъпки за ОТЧУЖДАВАНЕ на Парка.

И ще го изискваме…“

Ето пък какво написа Тони Стойчева от „Пловдив, град за хората“, която вчера обяви кандидатурата си за независим кандидат за кмет:

„Днес се е провело трето заседание на комисията, определена от кмета Здравко Димитров, която да преговаря за закупуване на 81 дка от парк “Отдих и култура” от Тея инвест Ад.

На това заседание отново не бяха поканени членовете на МГИ За Парка – инициатива, подкрепена с подписите на над 1380 граждани и морално от десетки хиляди.

Случайно научих, че заседанието се провежда в момента и отидох незабавно. Влязох в самия му край. На него от страна на гражданите присъстваха Спаси Пловдив и адв. Атанас Бояджиев, които последствие разбрах не възразяват паркът да бъде КУПЕН от Общината.

Получих Протокол от предходното заседание, както и Писмо от Тея инвест АД, от което става ясно, че те искат да получат цена в размер на 34 799 500 лв. без ДДС и повече няма да участват в преговорите.

На Комисията се е взело решение да бъде възложено изготвяне на нова пазарна оценка от същият оценител, направил оценката на останалата част от парка, която беше 7,5 милиона.

Напомням, че ние от МГИ За Парка настояваме Община Пловдив да изпълни законовите си възможности и да промени ПУП, частично измени ОУП и ОТЧУЖДИ като зеленина парка.

Всички останали опити за пропиляването на десетки милиони обществен ресурс са крайно неприемливи!“.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

4 коментари

  1. Мафията и Общината срещу Пловдив и неговите граждани ( не клетите селяци, придошли напоследък) , дали справедливостта има шанс по тези семи..??!!

  2. Много популисти се навъдиха в Пловдив преди изборите. Като каква притендира тая жена Стойчева, защо не е поканена?? Може би като кандидат кмет?? А сега за гражданите. Общината мисля че няма да купи тая гора за парите който искат собствениците.

    1. Има ли главен прокурор ,който да не е разследван от друг прокурор за да може той да разследва кой комунист навремето е продарол тези 81 декара парк на няква си фирма. Ако той не се справя аз мога да изпъна на секи 81 тояги според корана за наказание ,стига само градският имам да затвърди присъдата.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина