Как се прави биовино?

Вкусът на града

Никакви синтетични пестициди и торове както и ГМО организми

Виното – това е напитка, която съпътства човека от незнайни времена. Виното е дар от Дионис,  глътката победа след война и нежната целувка след тежък работен ден. Виното е красота и символ на нещо вечно. Това е традиция, която много се опитват да поддържат жива.
Днес често говорим за връщане към корените- а именно, производството на биовино. Какво точно е това обаче, разказват от Винарна ‘Загрей’- един от най- модерните комплекси в нашия регион с напълно завършен цикъл на производство, започващ от гроздето и завършващ до бутилката. Оборудвана с най-съвременни ферментационни съоръжения с възможност за оптимизиране и контрол на всички процеси на винификация, съзряване, стабилизация и бутилиране на вината. Началото на лозовия масив се поставя през есента на 1998г, като към момента стопанството разполага с 1200 декара собствени лозя. Сортовете, които се отглеждат са Мавруд, Каберне совиньон, Сира и Мерло. От 2010 година лозята се отглеждат според нормативите на Европейския съюз за биологично производство и през 2013,эслед задължителен три-годишен изпитателен срок, получават сертификат за БИО производство.
А какво се използва при отглеждането на гроздето? Никакви синтетични пестициди и торове както и ГМО организми. Използват се само и единствено серни препарати, съдържащи мед(син камък,зелен камък) и извлеци от растения и щамове микроорганизми, които имат инсектициден ефект. Поддържането на лозе с такива препарати е трудоемко, защото изисква повече превантивни мерки и труд, но пък именно това прави виното такава наслада за душата. При винификацията не се използват каквито и да е синтетични химикали. Дрождите за ферментация са гарантирано без ГМО, а допустими са само добавки с естествен произход, извлечени от естествени продукти – растителни, минерални, микроорганизми без ГМО. Серният диоксид,който се добавя преди бутилиране с цел предпазване от окисляване, е на половина от максимално разрешеното за конвенционално вино.
Освен вино в  ‘Загрей’ се произвежда и студено пресовано БИО масло от гроздови семки, което е един от най-силните природни антиоксиданти.Намира приложение както в кулинарията, така и в производството на натурална козметика. Това, което предстои e че от април месец тази година, ще бъде пуснат в продажба БИО лимец, който се отглежда в цели 80 декара.  

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.