КултураНовини

Старинен Пловдив отбелязва рожден ден

С изложбата „Възродено наследство“, посветена на 66 години от създаването на Архитектурно-исторически резерват 

Всяка година Общински институт „Старинен Пловдив“ отбелязва няколко важни годишнини. Те са свързани с паметни за института дати. През 1956 год. Старият Пловдив е обявен за Архитектурно-исторически резерват (АИР), а през 1979 г. получава златен европейски медал за опазване на паметниците от миналото. От 2011г. е и в списъка на археологическите резервати. Спогодба между България и ЮНЕСКО, подписана през 2004 г., определя статута на резервата „Старинен Пловдив“ като част от допълнителния списък на обектите на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

На 1 април 2022 г. Общински институт „Старинен Пловдив“ ще отбележи своя рожден ден с една много специална и „лична“ изложба, която носи името „Възродено наследство“, експонирана в откритите пространства на Стария град.

Изложбата е посветена на 66 години от създаването на Архитектурно-исторически резерват „Старинен Пловдив“, като фокусът на експозицията е насочен към труда на многобройните специалисти, участвали през годините в неговото възстановяване и опазване.

През 2022 г. се навършват 100 години от рождението на Атанас Кръстев (роден на 17 септември 1922 г. ) И заради всичко това, знаците за памет от страна на екипа на Общински институт „Старинен Пловдив“, ще ни съпътстват през цялата 2022 година.

Още по темата четете в Капана.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина