ГрадътКултураНовини

„Солунските съзаклятници“ стъпват на пловдивска сцена

Днес, на 5 декември, от 19:00 часа, в Голяма зала на Пловдивския драматичен театър, ще се състои премирата „Солунските съзаклятници“ от Георги Данаилов. Режисьор е Стайко Мурджев. Сценографията е на Никола Налбантов, хореографията на танците е дело на Станислав Генадиев, а музиката – на Петър Дундаков. Песните към спектакъла са на Стайко Мурджев.

Актьори в представлението са: Стилиян Стоянов, Алексей Кожухаров, Елена Кабасакалова, Константин Еленков, Красимир Василев, Димитър Банчев, Патриция Пъндева, Венелин Методиев, Борис Кръстев, Маргита Гошева, Климентина Фърцова, Мариана Йотова, Ивайло Христов, Мартин Раков, Симеон Алексиев, Павел Сапунджиев, Златко Шарков.

„СОЛУНСКИТЕ СЪЗАКЛЯТНИЦИ“ е спектакъл за неистовите млади сърца като бурета с барут. За гърлата, в които има само хрип и само вой към небесата. За младия ум, потресен от непоправимата паянтова сграда на света. За опита несправедливото човешко общежитие да бъде поправено с тротил.

„СОЛУНСКИТЕ СЪЗАКЛЯТНИЦИ“ възкресява неистовия характер на българската епоха в началото на 20 век и разказва за Солунските бомбени атентати, извършени в периода 15 – 17 април стар стил (нов стил – 28, 29 и 30 април) 1903 година в Солун. Целта им е да предизвикат намесата на европейските държави за подобряване положението на още поробените българи в Македония и Одринско. Групата на Гемиджиите взривяват сградата на Отоманската банка, френския кораб „Гвадалкивир“, прекъснато е осветлението на града.

„СОЛУНСКИКЕ СЪЗАКЛЯТНИЦИ“ е за младите сърца на постоянната българска революция, която изяжда своите деца, преди да е започнала. За трагичното им умение да умират, преди да се научат да живеят. За опиянението им от смъртта като единствено възможен и приемлив изход към свободата. За неумението на всички нас да мислим свободата и живота в едно.

„Пиесата представляваше един непрестанен и трагичен спор между разума в името на свободата и смъртта в нейно име. Този спор продължава да се изостря и в наши дни и не търпи дефиниция. Тероризмът се осъжда, преследва и проклина, но ведно с това се среща все по-често по всички краища на изумената земя. Може би наистина има някаква грешка в човека. Може би прогресът е враг на свободата… Може би…“ – споделя Георги Данаилов.

Авторът на пиесата – Георги Христов Данаилов, e роден през 1936 година, в София. Потомък е на известен свищовски род. През 1950 г. семейството му е интернирано и се връща в Свищов. Георги Данаилов завършва и преподава химия, но с литература се занимава от студентските си години. Голяма популярност получава още с първите си книги: „Деца играят вън“, „При никого“, „Убийството на Моцарт“, „До Чикаго и назад, сто години по-късно“.

„Солунските съзаклятници“ е третата премиера от новия сезон на Театъра. Следващата дата на премиерния спектакъл е на 19 декември.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина