КултураНовини

ОИ „Старинен Пловдив” гостува в Асеновград с изложба

Откриването ѝ ще съпътства официалната премиера на книгата на Антон Баев, посветена на Атанас Кръстев – „Начо On My Mind“ в родния град на Начо Културата

Общински институт „Старинен Пловдив” гостува в Асеновград с изложбата „Алафрангата – отворен прозорец към света”. Откриването ѝ ще съпътства официалната премиера на книгата на Антон Баев, посветена на Атанас Кръстев – „Начо On My Mind”.

Двете събития ще се случат на 23 септември (петък) от 17:30 ч. в Градска библиотека „Паисий Хилендарски” – Асеновград, родния град на Начо Културата, а куратор ще е Амелия Гешева, също асеновградчанка.

Документалната изложба „Алафрангата – отворен прозорец към света” е въздействаща илюстрация за това как възрожденските къщи на Трихълмието блесват със своя най-характерен елемент – алафрангата, който се счита за знак за култура и за приобщаване към европейското.

Алафрангата – декоративна ниша в интериора на българската възрожденска къща, е част от прехода от традицията към модерността в градската архитектура през Възраждането – „по френски маниер“. Експозицията представя ролята на Атанас Кръстев и неговия екип като инициатори на мащабната реставраторска дейност в старинната част на Пловдив и е знак на почит към паметта и делото на знаменития асеновградчанин.

Изложбата може да бъде разгледана във фоайето на Градска библиотека „Паисий Хилендарски” – Асеновград до 20-ти октомври.

Събитията се реализират в рамките на честванията на 100 години от рождението на Атанас Кръстев – Начо Културата и са част от „Есенни празници на изкуствата Асеновград 2022”.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина