НБ „Иван Вазов“ представя „Фамилия Стамболови – за пътя, духа и делата“

Във фоайе Изкуствотека на НБ „Иван Вазов“ на 22 ноември 2023 г., сряда, от 17:00 ч. ще се състои представяне на книга и фото-документална изложба „Фамилия Стамболови – за пътя, духа и делата“ с автор Даниела Стамболова.

Това е втората книга, която Даниела Стамболова пише за пловдивския род Стамболови. Освен че проследява събития, свързани с известния род от неговото възникване до средата на XIX в., в книгата си авторката показва и снимки портрети на своите предци, както и много предмети от семейния архив – страници от дневници, ордени и т.н.

Даниела Стамболова разказва за живота и духовността на своя прадядо Димитър Стамболов, на когото има кръстена улица в град Пловдив. Разказва и за своя дядо Стефан Стамболов – участник в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война, в която командва 14-та рота на 9-ти Пловдивски полк в битката при Дойран. Дядото на Даниела е известен пловдивски общественик, интелектуалец, журналист и адвокат с голям принос за Пловдив. След 9 септември 1944 г. той е назначен за кмет на Пловдив, като назначението му е обявено по Радио София. Стефан Стамболов обаче отказва да заеме поста.

„Моят дядо беше от тази категория интелектуалци, които имаха всичко необходимо на един човек, за да съществува без да заема някаква служба“, пише в книгата си Даниела Стамболова.

Заповядайте на изложбата и представянето на книгата на Даниела Стамболова, която ще покаже само по време на срещата и оригинални документи от личния семеен архив.

Изложбата ще остане в НБ „Иван Вазов“ до началото на декември.

Входът за събитието е свободен!

Exit mobile version