Коледни играчки, изработени от хора в нужда, чакат своите купувачи в Социалната къщичка до градската елха (ГАЛЕРИЯ)

Култура Новини Под небето Фотогалерия

На място може да наблюдавате демонстрации на издухване на стъклото от майстор Иван Станев, като изработените изделия, се предлагат за продажба с благотворителна цел

Уникални ангели, гълъби, сърца, камбанки, звезди и картички са само част от изненадите за Коледа, които всеки може да си закупи от Социалната къщичка. Украсите и играчките са направени от потребителите на социални услуги в града. Проектът е на дирекция „Социална политика“ на Община Пловдив и се реализира за втора поредна година.

Социалната къщичка вече има своите първи посетители и купувачи. Тя е разположена на пл. „Стефан Стамболов“ до голямата коледна елха пред сградата на Община Пловдив. Освен радост за празниците за възрастни и деца, това е и голямо удовлетворение за изработилите артикулите, тъй като по този начин се реализират направените от тях неща. Всяко едно изделие е ръчно направено и е резултат от въображението и таланта на този, който го е изработил.

Набраните средства от покупката на играчките и украшенията ще могат да се ползват от общинските социални услуги и институции за разширяване възможностите за социална интеграция и ресоциализация на потребителите, участващи в програмите за арт-терапия.

На място ще има демонстрации на издухване на стъклото от майстор по стъклодухане, като изработените на място изделия, се предлагат за продажба с благотворителна цел в полза на „Ателие за стъклени вълшебства” към Дом за възрастни хора с умствена изостаналост „Св. Врач”.

Магнитите за хладилници и керамичните висулки са направени от работещите в ОП „Социално предприятие за хора с увреждания“, което беше създадено преди няколко месеца по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014 – 2020 г., приоритетна ос 2 „Намаляване на бедността и насърчаване на социалното включване”.

Целта на социалното предприятие е да се окаже социално въздействие върху живота на хората с увреждания, но и чрез изграждането на различни умения и компетенции да се подобри тяхната интеграция в обществото, на начина и качеството им на живот, реално да се осъществи тяхното приобщаване, благодарение на взаимно сътрудничество, подкрепа и доверие в способностите им.

Социалната коледна къщичка ще бъде работи до 5 януари 2019 година и всеки желаещ да подпомогне социалната кауза може да се включи, като закупи коледна играчка или украса.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.