КултураНовини

Представяне на книга за историята на евреите в Пловдив в периода 1910-1912

По време на ужаса на Холокоста в Европа Шломо Шeалтиел е на 11 години, напуска България на 17 години. Посветил се е да изучи всичко за спасяването на евреите, запазено в архивите на България

Организацията на евреите „Шалом“ има удоволствието да ви покани на представянето на книгата „Две знамена на ционизма – синьо, но също и червено“/ „Поалей Цион“ в Пловдив (1910-1912) от изтъкнатия изследовател, преподавател и историк Шломо Шеалтиел.

Събитието е във вторник, 26 ноември, 17.30 часа, Залата на ОЕ „Шалом“, ул. „Хр. Г.Данов“ № 20.

Шломо Шеалтиел е израелски историк от български произход По специална поръчка на националния мемориал на Холокоста в Йерусалим – Яд ва Шем той е описал в 1000 страници историята на българските евреи основно в периода 39 – 45 година.

По време на ужаса на Холокоста в Европа Шломо Шeалтиел е на 11 години, напуска България на 17 години. Посветил се е да изучи всичко за спасяването на евреите, запазено в архивите на България. Но използва и други архиви с дъх на кръв – тези на нацистка Германия. Те са изпратени в Израел по време на процеса срещу един от основните организатори на Холокоста – Адолф Айхман.

Книгата „Две знамена на ционизма – синьо, но също и червено“ обхваща историята на евреите в Пловдив в периода 1910-1912.

„Поалей Цион” е еврейска социалдемократическа работническа партия. Организацията е създадена в Русия в началото на XX век от смесването на двете основни идеологии, които привличат тогава болшинството политически активни евреи – ционизма и социализма. Някои от партийните теоретици и лидери се определят като марксисти, други като народници, но общото между всички тях е настояването за създаването на независима еврейска държава, изградена върху принципите на социализма.
По-късно Давид Бен Гурион става човека, който полага най-много усилия, за да бъде превърната в реалност хилядолетната еврейска мечта за своя държава.

Сред гостите на представянето на книгата ще бъдат г- н Давид Коен, бивш посланик на Израел в България, Чили, Албания, Босна и Херцеговина и Македония. Голям приятел на България, при неговото отпътуване той бе удостоен от Президента Петър Стоянов с най-високото българско отличие – орден „Стара планина“ 1-ва степен.

Сред гостите ще бъде и г-н Йосиф Бенбасат – един от най-търсените политически експерти в Европа и САЩ. Бенбасат е израелски политолог, роден в Пловдив, като от 50 години се занимава с политика и избори. Преподавател е по политически науки в университета “Джорджия” в САЩ . От десетилетия той е в щабовете на Демократическата партия в САЩ, както и в Германската социалдемократическа партия. Сред най-паметните му моменти е победата на Бил Клинтън през 1998 година, когато президентът на САЩ печели втори мандат. През 2001 година ръководи предизборния щаб на НДСВ, когато печелят парламентарните избори в България.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина