АктуалноГрадътИзбор на редактораИзпод тепетоКриминалеМненияНовиниТемида

Мъжете, заляли гадателката с киселина, действали супер конспиративно

Прекият извършител се обърнал към жената с думите „Аз ще ти помогна“

Мъжете от Враца, арестувани за заливането на гадателката в Тракия със сярна киселина, са действали изключително конспиративно. Това разкриха на съвместен брифинг от Районна прокуратура и МВР Пловдив, на който бяха представени данни от жестокото престъпление. Разследващите все още работят по няколко версии за бруталното нападение. Поради тази причина не посочиха мотива на извършителите.

Мъжът, залял самотната жена в апартамента ѝ, е на 42 години с инициали Й. Ц. Негов помагач и шофьор на автомобила, с който двамата са дошли от Враца, е В.В. на 51 години. Двамата са били задържани във Враца снощи след задълбочено денонощно разследване.

„Органите на МВР работиха в пълен синхрон с прокуратурата, което доведе и до този резултат“, обясни районният прокурор Петър Петров.

Той подчерта, че и двамата задържани са криминално проявени, като прекият извършител на престъплението – Й.Ц., в момента е в изпитателен срок, след скорошна присъда за кражба на автомобил.

Двамата дошли от Враца до Пловдив специално, за да извършат престъплението. Прекият извършител е наближил блока на потърпевшата с еднократна медицинска маска на лицето, каскет и яке с висока яка, за да не бъде разпознат. С влизането си във входа е сложил ръкавици и калцуни, за да не оставя никакви следи. Знаел е предварително, че апартаментът на жената не се заключва. Той просто влязъл в него и я открил в хола.

„Как да ви помогна“, попитала го тя, слисана от присъствието на неканения гост. А той отговорил: „Аз ще ти помогна“, след което я залял със сериозно количество сярна киселина. В следствие на това пострадалата има трета степен химическо изгаряне. Засегната е 12% от кожа на лицето, шията, гръдния кош, лявата и дясната ръка, други части на тялото.

Веднага след стореното, извършителят напуска местопрестъплението по алтернативен маршрут и заедно с помагача се отправят обратно към Враца.

„Вложи се огромен ресурс по случая. Работеше се по множество версии и продължава да се работи. Двамата мъже са се подготвили изключително добре, в детайл, с план за изпълнение“, заяви директорът на пловдивската полиция – старши комисар Васил Костадинов.

Врачанците са задържани за 72 часа. Вероятно в понеделник ще се гледа мярката им за неотклонение. Те са обвинени в причиняване на средна телесна повреда, за което законът предвижда до 6 години затвор. Няма данни те да са трудово ангажирани. Очевидно са се занимавали основно с криминална дейност.

Самата гадателка досега не е подавала сигнали за получени заплахи, стана ясно още на пресконференцията. Зам.-шефът на Районна прокуратура Атанас Илиев също подчерта, че мъжете от Враца са действали изключително конспиративно, но и той не се спря на подробности относно мотивите им за жестокото престъпление.

„Делото е в начална фаза. Изправени сме пред деяние, каквото в България не се е случвало през последните 5 години“, подчерта Атанас Илиев.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

4 коментари

  1. Ако можеха само в такъв синхрон да действат милиционерите и прокуратурата когато става въпрос за Лъжеца Киро или неговият другар Христо Иванов Удобния!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина