БългарияКриминалеНовини

94 млрд. долара са минали през NEXO за последните 5 г.

Над 94 млрд. долара оборотни пари са минали през фирмата NEXO за последните пет години, пише OFFNews. Това съобщи говорителят на главния прокурор Сийка Милева малко след като следователи, обвинители и агенти от контраразузнаването атакуваха няколко столични адреса в международна операция срещу мащабна схема за финансови престъпления, пране на пари и нарушения на санкциите срещу Русия.

Компанията е собственост на български граждани, търгува с криптовалута във Великобритания, Швейцария, Съединените щати и известни офшорни дестинации.

„В момента текат действия по разследването и разпити на свидетели в Националната следствена служба. На територията на София се провеждат активни действия по разследването с цел неутрализиране на незаконна престъпна дейност на криптобанката NEXO. Тази банка е създала и поддържа международна платформа за обмен и предоставяне на заеми на криптовалута. Установено е по досъдебното производство, че основните организатори на тази дейност са български граждани и основната дейност е от територията на България“, обяви Милева.

По думите й криптобанката е действала чрез множество регистрирани търговски дружества, по-голямата част от които са кухи фирми. Клиент на платформата е човек, който официално е обявен за финансиране на терористична дейност.

Засега няма данни дали има задържани по случая.

Милева допълни, че над 300 души работят по акцията – 35 следователи от Националната следствена служба, агенти от ДАНС, жандармерията, служители на СДВР. Води се досъдебно производство под надзора на Софийската градска прокуратура, като се разследва организирана престъпна група, пране на пари, данъчни престъпления, престъпления, свързани с предоставяне на банкова дейност без необходимия лиценз, както и компютърни измами.

Групата е действала в няколко държави, а в някои страни платформата е била забранена.

„В момента тече разследването по делото, обискират се и се претърсват повече от 15 адреса. Установиха се и нови адреси, които са свързани с криптоплатформата“, каза ръководителят на отдел „Киберпрестъпления“ към Националната следствена служба Светослав Василев.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина