КриминалеНовиниРазследване

Маринела Арабаджиева: Минахме през целия ад на процедурата по екстрадиция

Специализираният наказателен съд я остави в ареста

Източник: Дневник

Специализираният наказателен съд остави в ареста Маринела Арабаджиева ден след като тя бе екстрадирана в България. Съпругата на бизнесмена Ветко Арабаджиев бе задържана заедно с него в началото на март в Испания след половин година издирване с Европейска заповед за арест, съобщава Дневник.

Срещу нея са повдигнати пет обвинения за участие в организирана престъпна група, пране на пари и данъчни престъпления в особено големи размери.

Пред магистратите тя каза, че твърдо вярва, че ще успее да докаже, че с Ветко Арабаджиев са невинни. Заяви, че не се е укривала, а вече е била в чужбина, когато е започнала акцията на спецпрокуратурата и ГДБОП в края на август м.г.
„Ние бяхме поставени в патова ситуация. Минахме през целия ад на процедурата по екстрадиция. Имам 4 деца и 5 внуци. Как, мислите, бихме живели спокойно в чужбина“, обърна се към съда Маринела Арабаджиева и помоли за по-лека мярка за неотклонение.“Мисля, че като изпълнителен директор, успях да покажа за толкова кратко време какво постигнахме в хотела в София, в който никой не искаше да влиза. Това е моята визитна картичка“, каза Арабаджиева.
Сред мотивите за молбата бе и влошено здравословно състояние, но според съда няма данни за тежко заболяване. В залата бяха и децата на Арабаджиеви, включително и Вълчо, който бе освободен под парична гаранция от 500 000 лв.

Адвокаткат Ина Лулчева поиска „домашен арест“, а пред съда коментира, че задържането под стража е крайна мярка. Пред журналисти след края на заседанието тя каза, че би било по-ефективно обвинени за данъчни престъпления да бъдат оставени да работят и да им бъде дадена възможност да ги платят, вместо да стоят в ареста за сметка на данъкоплатците.
От прокуратурата обясниха, че ако Арабаджиева бъде освободена, може да попречи на разследването. От държавното обвинение се позоваха на информация от телефоните, иззети от Арабаджиеви след залавянето им в имение край Барселона. В тях били открити снимки с имена на свидетели. Така станало ясно, че хотелиерите знаели кои свидетели са разпитани и кои не, а според прокуратурата целта била да им окажат въздействие.

Защитата възрази с мотива, че прокуратурата се позовава на информация, която е част от разговори и консултации с адвокат, а те са конфиденциални. Обсъждането на защитната теза в никакъв случай не е подготовка за престъпление, категорична бе Лулчева.
Специализираната акция срещу Ветко и Маринела Арабаджиеви беше проведена от специализираната прокуратура и ГДБОП в края на август миналата година, когато бяха претърсени хотел „Маринела“ и офиси на фирми.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина