ИзбориНовини

Управляващите в Латвия спечелиха парламентарните избори

Дясноцентристката партия „Ново единство“ на латвийския премиер Крисиянис Каринс спечели изборите в събота, според предварителните резултати. Подкрепата от 19% от гласовете му дават възможност да оглави ново коалиционно правителство.

Резултатите – при преброени 91% от протоколите – означават, че Латвия ще остане водещ глас заедно със своите балтийски съседи Литва и Естония в настояването на Европейския съюз за решителна позиция срещу Русия.

Партията на Каринс отново беше партията с най-голяма подкрепа след изборите. Членовете на настоящата коалиция изглежда ще получат 42 места в 100-местния парламент, така че Каринс трябва да избере допълнителни съюзници, за да остане като министър-председател.

Цели девет партии спечелиха достатъчно гласове, за да попаднат в парламента.

След кампания, доминирана от опасения за сигурността след инвазията на Русия в Украйна, Каринс каза пред „Ройтерс“, че ще работи за създаването на коалиция от партии със сходно мислене. „Убеден съм, че ще успеем да намерим такова решение“, каза той рано в неделя.

„Първо и най-важното в съзнанието на всички е как заедно да преживеем зимата, не само в Латвия, но и в целия ЕС, и че всички ние оставаме обединени зад Украйна и не се отклоняваме пред трудностите за нас“, каза Каринс.

Първият латвийски ръководител на правителството, който изкара пълен четиригодишен мандат, 57-годишният Каринс, който е и гражданин на САЩ, се възползва от политиката си спрямо Москва, която включваше неотдавнашното ограничаване на влизането на руски граждани, пътуващи от Русия и Беларус .

„Не виждам шанс някое правителство в Латвия да спре да подкрепя Украйна – това не е мнението на малка група политици, това е мнението на нашето общество“, каза още Каринс.

Но победата му може да разшири разрива между латвийското мнозинство в страната и рускоезичното малцинство относно мястото им в обществото в контекста на ширещ се национален гняв от действията на Москва в Украйна.

Източник: Дневник

Снимка: Ройтерс

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина