АктуалноИзбориНовини

Първи екзитполове: ГЕРБ печели с над 5%, две партии на ръба

„Има такъв народ“ и „Български възход“ са около 4-процентовата бариера за влизане в кабинета

ГЕРБ-СДС получава най-голяма подкрепа на парламентарните избори на 2 октомври сочат първите екзитополове, обявени след официалния край на изборния ден в 20:00 часа. 25.5 % от хората са гласували за тях, като втора партия остава „Продължаваме промяната“ на Кирил Петков и Асен Василев с 19.9 %, според резултатите от „Алфа Рисърч“ съобщени по БНТ

Малко неочаквано категорично на трето място е ДПС с 14.4 % и солидна предниина пред БСП, които са на четвърто място с 10.2% подкрепа, според екзитпол данните.

Със сигурност в парламента влизат „Възраждане“ и Демократична България. Патриотичната структура на Костадин Костадинов удвоява подкрепата си спрямо предходните избори и има 10%. Обединението „Демократична България“ също увеличава малко своя резултат спрямо последните избори, но остава на шесто място с 7.9 %.

До последно няма да е ясна съдбата на „Има такъв народ“ (4.2%) на Слави Трифонов и „Български възход“ (2.9%) на екс-военния министър Стефан Янев. И двете партии са близо до 4-процентовата бариера според екзитполовете, като тяхното влизане ще се отрази и на останалите партии и разпределянето на бройката депутатски места.

Извън парламента остават Български възход“ с 2.9%, „Изправи се БГ“ с 1.1% и ВМРО с 0,9% подкрепа.

Подреждането на партиите според първите резултати на „Галъп“ е сходно с малки разлики в процентите: ГЕРБ-СДС с 24.6%, ПП с 18.9%, ДПС с 14.8%, БСП с 10.9% подкрепа. На пето място „Възраждане с 10.1%, ДБ -на шесто с 7.4%, на седма позиция – ИТН с 4.6%. Разлика виждаме при „Български възход“, които са точно на границата с 4% подкрепа.

Припомняме, че екзитпол резултатите са предварителни и са възможни отклонения от официалните резултати, които постепенно ще бъдат публикувани според процентното преброяване на секциите през цялата нощ.

Изберателната активност от 27,3% отчетоха социолозите от „Алфа Рисърч“ към 16:30. „Галъп интернешънъл“ отчетоха активност от 28,7% към 17ч. Тези цифри говорят за активност по-ниска дори от тази при миналогодишните гласувания.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина