БългарияВластИзбориНовини

Служебното правителство не може да внесе проектобюджет за 2023 г.

Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) ще проведе днес извънредно заседание, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет (МС). В дневния ред има само една точка – проект на Закон за прилагане на разпоредби на Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 г., Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2022 г. и Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2022 г.

Срещата между представителите на правителството, синдикатите и бизнеса ще е от 10:00 ч. в Гранитна зала в сградата на МС, пише БТА.

На изслушване в парламента във вторник, 25 октомври, служебният министър на финансите Росица Велкова обяви, че от Министерството на финансите (МФ) биха внесли в Народното събрание т.нар. удължителен закон, с който се запазва действието на всички политики, помощи за домакинствата и бизнеса, и размера на пенсиите, докато бъде избрано редовно правителство.

По-късно същата седмица Министерството на финансите (МФ) публикува проекта на решение, който да действа до приемането на съответните бюджетни закони за 2023 г.

За съставянето на бюджетната рамка се изисква в средносрочна перспектива да бъдат отразени приоритетите и допусканията за развитие на политиките и формираните на тази основа цели на фискалната политика, обвързани с фискалните правила и ограничения по Закона за публичните финанси, посочиха от МФ. От ведомството обясниха, че поради това служебното правителство е поставено пред невъзможността да се ангажира с внасянето в парламента на проектобюджет за 2023 г. със средносрочна бюджетна прогноза за периода 2023-2025 г., респективно и проектобюджети на ДОО и на НЗОК за 2023

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина