ИзбориНовини

Няма съгласие Зеленски да бъде поканен в първия ден на 48-ото НС

Парламентарно представените формации не постигнаха съгласие да поканят украинския президент Володимир Зеленски да направи обръщение в първия ден на 48-ото НС. Това стана ясно след продължилата повече от час среща в парламента, съобщава БНР.

На инициираната от ГЕРБ среща се явиха само още три от представените в парламента формации: „Продължаваме промяната“, „Демократична България“ и ДПС. БСП, „Възраждане“ и „Български възход“ отказаха да присъстват със сходни аргументи, а именно, че България има много по-важни и неотложни проблеми.

Все пак на днешната среща е била постигната договорка на първия председателски съвет въпросът за изслушване на Володимир Зеленски да бъде поставен отново.

След срещата зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов заяви: „Ако бяха поканили украинския президент Зеленски на първото парламентарно заседание, това щеше да покаже ангажираността и отговорността на българския парламент към сериозната геополитическа ситуация, към войната и средата, която ни заобикаля. ДБ и ПП нямаха сериозни аргументи защо да не поканим президента Зеленски“.

От своя страна Никола Минчев от „Продължаваме промяната“ посочи:

„Ние желаем да изслушаме г-н Зеленски в българския парламент, но считаме, че първото тържествено церемониално заседание не е подходящото време да го чуем в Народното събрание“.

От ГЕРБ съобщиха, че са предложили на ДБ да внесат съвместно проекта за решение за оказване на военна помощ на Украйна, но от „Демократична България“ отказват. Надежда Йорданова от ДБ беше категорична, че ще го внесат самостоятелно, защото това е тяхно предизборно обещание.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина