ИзбориНовини

Минчев: ПП ще откаже поста председател на НС

Бившият председател на парламента Никола Минчев от „Продължаваме промяната“ обяви, че партията им ще откаже, ако им бъде предложен поста председател на НС.

„Той обикновено е от най-голямата група, а ние не сме такава“, аргументира се той пред БНТ.

„Няма промяна в позицията ни към ГЕРБ, първата политическа сила след изборите трябва а си поеме отговорността. Не ни притеснява ролята на опозиция, това е нормален демократичен процес. Един път си на власт, друг път си в опозиция“, добави Минчев.

Той увери, че „Продължаваме промяната“ няма да спъва работата на парламента и ще подкрепи точките, които са приоритет на партията му.

Според бившия председател на парламента, ако в 48-ото Народно събрание не се оформи стабилно мнозинство, има риск да се приеме предизборен бюджет, в който „всеки да налива разходи“. Той призова партиите да подходят отговорно към план-сметката за догодина.

По думите му правителство на малцинството не е работещ вариант, защото едно управление трябва да има достатъчно ясна подкрепа на парламента, за да прокарва политиките си.

При втори мандат – от ПП биха направили опит да съставят кабинет. От партията все още нямат решение как биха подходили, ако се стигне до трети мандат и дали биха подкрепили правителство на друга политическа сила, което да е подкрепено и от ГЕРБ.

„Продължаваме промяната“ ще подкрепят и предложението на „Демократична България“ – страната ни да участва с военна помощ в Украйна.

„Ще ги подпомогнем в зависимост от нуждите. Все пак има съвпадение на техниката, с която разполага Украйна и която се произвежда в българските военнопромишлени заводи. Това дори е символен акт ние да помогнем една държава, която защитава своята териториална цялост и суверенитет. Украйна е страна, която в момента се нуждае. Ние, слава Богу, в момента не се нуждаем, а и сме част от един голям съюз, който ни осигурява защита“, заяви той.

Според Никола Минчев президентът Румен Радев е трябвало да подпише декларацията в подкрепа на присъединяването на Украйна към НАТО, с която излязоха 9 държави от Източна и Централна Европа.

„Няма причина да сме против приемането на страни в НАТО, защото те имали конфликт с някого. Вярвам, че и от Запад ще дойде подкрепа и със сигурност смятам, че бъдещето на Украйна е в НАТО“, изтъкна той.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина