БългарияИзбориНовини

Мария Габриел: Замразяваме преговорите за правителство

„Днес говорих с акад. Денков, уведомих първо с него, после уведомих и колегите си: Замразяваме преговорите. Всичко си има граници. Не може да се гради демокрация на базата на лъжа“. Това каза Мария Габриел на извънреден брифинг на ГЕРБ след свикано по спешност по-рано днес заседание на Изпълнителната комисия на партията, цитирана от БНР.

„Дълго мълчах, слушай много, водех се единствено от разума и грижата за държавата. Замразяваме преговорите, всичко си има граници. Моята е, че не мога да приема демокрация да се гради на лъжа, на разклащане устоите на държавността и неспазване на фундаментални принципи на Републиката“, заяви Габриел в началото на пресконференцията и добави:

„Оставям настрана лъжите по отношение на моята личност – това не е проблемът. Проблемът е, че тук може да става дума за визия и начин на управление, който е в разрез с всички европейски принципи и практики“.

Според Габриел е  неприемливо едно да се говори по време на преговори, а друго – навън. „Навън са лъжи! С цялата ми симпатия към стойностните хора в ПП-ДБ смятам, че това е неприеммиво и към тях“, каза тя.

„Второ, неприемливо е дори да има някакво съмнение, че България е параван. България не е параван, а суверенна държава. Ние имаме европейски и атлантически партньори и ние ги ценим, защото знаем, че когато отстояваш позицията си от самото начало, те те уважават. Но решенията се взимат единствено в България. Ние не можем да бъдем фасада за нечисти помисли, жажда за власт и система, подменяща устоите на държавността“, посочи Габриел по време на брифинга на ГЕРП.

Тя смята, че е неприемливо дори да се говори за политизация на администрацията. „Задавам си въпроси като: това ли е виждането как се правят избори, ако е така, смятам, че българските граждани не заслужават такова виждане. Въпроси е и какво означава „ала-бала с президента“ без ясни отговори и гаранции за спазване на принципите, аз не мога да участвам под каквато и да е форма“, допълни Габриел.

Според нея все още има възможност за експертно правителство, но с ясни гаранции за спазване на принципите и законите.

Виждам, че на този етап експертно правителство продължава да има подкрепа, но на мен ми е нужна още яснота. Докато няма отговори и гаранции за спазване на тези принципи, замразяваме преговорите”, подчерта тя.

От своя страна Томислав Дончев отбеляза, че ГЕРБ са направи всякакви компромиси.

“Ние компромиси направихме всякакви. Едно е компромис, обаче, друго е с твоя глас да позволиш във властта да бъде войнстващ болшевизъм. Разбирам призива към компромис, никакъв компромис не е да подкрепиш едно управление с цел демонтаж на републиката. Има огромна разлика между саможертвата и самоубийството”, каза той.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина