ИзбориНовини

Манол Пейков обяви акция за купуването на къщата на Димитър Талев

Издателят и активист Манол Пейков обяви поредната си благотворителна акция – за купуването на родната къща на Димитър Талев в Прилеп. Къщата се продава от близо 20 години, но българската държава не проявява интерес. Две-трети от къщата на собственост на Снежана Аческа и нейното семейство от 1926 г. насам.

“Къщата на легендарния ни писател изглежда изоставена и тежко занемарена – никой не е стъпвал там от повече от три години, освен един-двама приятели на Снежа, които я наглеждат от време на време. Уви, у държавните ни мъже (включително безбройните „патриотични“ формации, населяващи българския политически живот) засега не се е появил нужният интерес, още по-малко – нужната воля, за да предприемат подобна стъпка”, пише Пейков.

В последната година той имаше три благотворителни акции в полза на Украйна и една в полза на пострадалите от земетресението в Турция и Украйна. Общо в тях Пейков събра около 4 млн. лв.

Според него официалната обявена цена на къщата е 100 000 евро, като собственичката е готова да я свали до 80 000 евро. За ремонт на къщата ще са нужни поне още 100 000 евро. “Това прави между 360 и 400 000 лева за къщата, плюс ремонта, плюс евентуалните такси за адвокати и прехвърляния. Ние сме готови да се ангажираме с всички формалности – проверка за тежести, търсене на адвокати, нотариуси, архитекти, инженери, строители, музейни работници, специалисти по реставрация”, пише издателят. Той е кандидат на коалиция “Продължаваме промяната – Демократична България” в 16 МИР с преференция 107.

Неговият план е къщата да стане собственост на фондация „Манол Пейков и приятели“ (със съответните ограничения за препродаване), като част от къщата ще се превърне в музей на Димитър Талев. Останалата част ще се превърне в писателска и преводаческа резиденция – място, на което да отсядат за по седмица или месец писатели и преводачи, докато работят върху нов творчески проект. “Винаги съм смятал този формат за един от най-смислените и елегантни начини за водене на творчески и културен диалог”, пише Пейков.

Дарения могат да се правят по следната сметка:

Фондация „Манол Пейков и приятели“

Пловдив, бул. Александър Стамболийски 9

Търговска банка Д АД

IBAN: BG09DEMI92405000310141

Основание: Дарение за родната къща на Талев

или PayPal: [email protected]

Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина