БългарияВластИзбориНовини

МС: Отхвърлянето на референдума за лева не противоречи на Конституцията

Кабинетът започва подготовката за организацията на Местни избори 2023

На днешното си редовно заседание Правителството одобри становище на Министерския съвет по конституционното дело за референдум за запазване на българския лев, иницииран от „Възраждане” и отхвърлен с решение на Народното събрание. В него се застъпва тезата, че оспореното решение на НС не противоречи на Конституцията и искането следва да се отхвърли като неоснователно.

Кабинетът започва подготовката за организация на изборите за общински съветници и кметове, които ще се проведат на 29 октомври т.г., съобщиха от пресцентъра на МС. Днес правителството разпредели задачите и отговорностите между министерствата, свързани с провеждането на местния вот – на вътрешните работи, на финансите, на регионалното развитие и благоустройството, на правосъдието и на електронното управление. През следващите два месеца всяко от посочените ведомства трябва да извърши специфични дейности, съгласувани с Централната избирателна комисия.

„Наред с опазването на обществения ред, борбата с незаконния трафик на мигранти, борбата с производството и разпространението на наркотици и осигуряването на безопасността по пътищата МВР ще поеме и редица нови задачи, които трябва да изпълни качествено и в срок. Затова е важно екипът в МВР да работи в синхрон“, коментира министър-председателят акад. Николай Денков.

Той съобщи, че в съответствие с устройствения правилник на МС вътрешният министър Калин Стоянов вече е изпратил до президента мотивирано предложение да издаде Указ за прекратяване на правомощията на главсекът на ведомството. След приключване на съгласувателната процедура темата ще бъде включена в дневния ред на заседание на правителството, което ще вземе съответното решение, уточниха от Кабинета.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина