БългарияВластИзбориНовини

Денков ли ще бъде номинацията на ПП за премиер

Николай Денков ще е номинацията на „Продължаваме промяната“ за министър-председател, твърдят два източника на OFFNews, свързани както с университетските, така и с политическите среди.

Кандидатурата на бившия министър на образованието в кабинета „Петков“ не е официално обявена.

Предстои президентът да връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство на втората по резултат от изборите на 2 октомври политическа сила – „Продължаваме промяната“, след като първият опит за кабинет – на ГЕРБ-СДС, които номинираха неврохирурга проф. Николай Габровски за министър-председател, се провали на вчерашното гласуване в Народното събрание.

Именно академик Денков бе свръзката между президента Радев и лидерите на „Продължаваме промяната“ Асен Василев и Кирил Петков. Отношенията академик-президент охладняха заради действия на Василев и Петков, чиито политически кариери тръгнаха именно с помощта на държавния глава. Стигна се и до публичното му остро разграничаване от тях.

Денков беше и два пъти служебен министър на образованието и зам.-министър на образованието в последния кабинет на ГЕРБ, когато министър беше Красимир Вълчев, сега председател на комисията по образование в парламента.

Мащабно преструктуриране на висшето образование чрез обединяване на университети бе реформа, което той се опита да прокара неуспешно и като министър в кабинета „Петков“. Тя срещна твърдия отпор на университетските среди и не започна през кратките месеци на управление на ПП. Резерви към планираното изрази дори умереният ректор на Софийския университет проф. Анастас Герджиков, чийто университет не беше засегнат. Други висши училища реагираха остро. Подкрепиха ги и студентите им. Скандалът отекна и извън България – критики дойдоха и от Брюксел.

Скандал предизвикаха и нови правила за атестация на преподавателите, които бяха отхвърлени и на политическо ниво от тогавашния коалиционен партньор в кабинета „Демократична България“, и на ниво парламент.

Една от причините за отпора срещу опитите за реформи на Денков бе „силовият“ подход, който той избра – да ги наложи без дебат, без предварителни обсъждания, на принципа – според ректори – „аз съм министър, аз командвам“.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина