Гласуват компенсации за бизнеса заради скъпия ток

Избори 2021 Новини
кабинет Петков

Кирил Петков обяви, че на заседанието днес ще бъде одобрен и договор за доставка на втечнен природен газ със 7 карго кораба. Според него количеството ще обезпечи потреблението на страната за следващите 6 месеца.

Премиерът в оставка обеща, че до последно в следващите няколко дни да се решават важни проблеми, отчитайки, че вероятно това е последно заседание на кабинета.

Той обяви, че програмата за компенсации на бизнеса заради скъпия ток ще е факт: „Считано от 1 юли до 30 септември, за крайните потребители ще се осигури таванът от 250 лева. Реално ще помогнем на 633 000 небитови крайни клиенти“.

Обезпечава се и газовата сигурност на страната за следващата половин година, ще се приеме договор, който ще осигури доставката със 7 танкера, каза Петков:

„Доставка на LNG, които ще подобрят енергийната сигурност на България. Условието за получаване на тези количества е следващия месец служебното правителство и служебното министерство на енергетиката да осигури необходимата инфраструктура от Гърция и Турция. Този договор, който днес ще бъде предложен, е важна стъпка на екипа съвместно с Европейската комисия за осигуряване на природен газ за зимните месеци, реално за следващите 6 месеца“.

Освен това се приема дерогацията от Европейската комисия за ограничаване на износа от България на руски нефтени продукти. Това ще осигури количества на пазара у нас: „И реално това ще потисне цената на горивата. Даваме и 150 милиона за мярката за намаляването на цената на горивата с 25 стотинки“.

Петков още обяви, че днес още ще стане ясно какви ще са санкциите, които ще се наложат на ТЕЦ „Брикел“ заради замърсяването на въздуха. Това ще стане с одобряване на доклада, внесен от екоминистъра в оставка Борислав Сандов.

„Всеки български гражданин има право да живее в чиста околна среда и никой няма право да нарушава закона“, заяви премиерът в оставка.

Споделете ни във:

1 thought on “Гласуват компенсации за бизнеса заради скъпия ток

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.