Философията на ГЕРБ: Да го духат бедните

Избори 2021 Новини
Асен Василев

Според вицепремиера Асен Василев това е това икономическа философия на опозицията

Това, което чувам от вас, не е предложение как по-добре да се управлява кризата, нито как хората ударени от инфлацията да бъдат защитени. Чувам популистки доводи и икономическа философия, която – ако трябва да обобщя с едно изречение – е: „Да го духат бедните!“

Това заяви вицепремирът и министър на финансите Асен Василев от парламентарната трибуна по време на дебатите за вота на недоверие към правителството. Той е на мнение, че политиката на ГЕРБ може да се обобщи с: „богатите да останат богати, а бедните да останат бедни“.

„Вие не искате да вдигаме пенсиите, защото ще се вдигне инфлацията. Нашата политиката е да се инвестира в здравеопазване, образование и инфраструктура, да няма пенсионери под линията на бедност. А не парите да изтичат в кюлчета, пачки и чекмеджета!“, обяви той.

Вицепремиерът Асен Василев коментира мотивите на предложения от ГЕРБ вот недоверие към кабинета „Петков“. Бившият финансов министър Кирил Ананиев от ГЕРБ прочете мотивите на партията си, а именно, че в момента правителството води политика на висок дефицит, растеж на внос и заробващ дълг.

Асен Василев обори тезите на ГЕРБ и каза, че въпросният дефицит бе одобрен от парламента в края на януари и че от ГЕРБ също гласуваха „за“ приемането на тези параметри.

Вицепремиерът посочи, че дефицитът на България в бюджета е един от най-ниските в ЕС за 2022 г. Според него при 55% ръст на цените на гората и три пъти ръст на цените на газа, няма как да не нарасне растежът на вноса в България.

„Добре е, че износът расте и то доста. Даже като махнем ефекта на инфлацията, износът расте с 20% във всички стокови групи. Общият ръст на износа към трети страни в ЕС е 27,5%. Тоест износът расте във всички сфери на икономиката, не само заради износа на оръжие, каквато ви е опорката“, каза той.

Финансовият министър посочи, че от ПП са заварили дълг, който в момента е по-нисък. Той обяви, че ако дългът, който България има към момента, е заробващ, то значи, че именно ГЕРБ са заробили държавата.

„Но той не е заробващ, защото България продължава да има третия най-нисък дълг към БВП в ЕС – той е 25% при минималните изискуеми условия от 60% по Маастрихтските критерии. Германия има над 100% дълг към БВП, тя ли е заробена?“, попита реторично той.

Вицепремиерът изтъкна, че от ПП са заварили 1,5 милиона български пенсионери под линията на бедност, което вече не е така.

„Ако бяхме приели Плана за възстановяване и устойчивост, в който да заровим милиарди за строежа на газова централа в момента, щяхме да се чудим откъде да вземем газ и нямаше да можем да удържим цените на електроенергията, нито за битовите потребители, нито за бизнеса“, каза още вицепремиерът и финансов министър Асен Василев.

Източник: offnews.bg

Споделете ни във:

3 thoughts on “Философията на ГЕРБ: Да го духат бедните

  1. Харвардско възпитание!!!Какво може да се очаква от индивид с подобен речник.Да подава оставка веднага!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.