ГрадътИзпод тепетоНовини

„Тикси“ изгражда системата за градска мобилност в Пловдив

В обществената поръчка сега е зададено не само изграждане и управление на тикет системата, но и таксуване в Синя зона

Шофьорите вече няма да късат хартиени билетчета, а ще издават еднократно превозен документ с касови апарати

3 милиона лева по- малко от обявената от община Пловдив максимална цена на поръчката за Надграждане на електронната система за управление на градския транспорт и за градската мобилност предлага единственият участник в нея – софийската фирма Тикси. Тя е готова да изгради системата за 11 343 600 лева при определена лимитна цена от 14 385 600 лева, съобщи Радио Пловдив. Цените са с ДДС.

Системата, която преди години внедри испанската фирма Индра и която не проработи, струваше на общината 20 милиона лева.

В обществената поръчка сега е зададено не само изграждане и управление на тикет системата, но и таксуване в Синя зона.

Ако успеем до началото на февруари да подпишем договор с фирмата, очакваме до средата на годината да има нови валидатори, заяви днес зам.-кметът Тодор Чонов.

Електронното заплащане на билетите за градския транспорт ще бъде възможно с дебитна или кредитна карта, приложение за смартфон и онлайн зареждане на картите за пътуване. Това се очаква да стане факт около средата на годината с въвеждането на новата електронна система за таксуване.

Шофьорите вече няма да късат хартиени билетчета, а ще издават еднократно превозен документ с касови апарати, но на по-висока цена – вероятно около 1.50 лв. Целта е да се стимулира електронното ползване на билети, които ще са по-евтини, каза още Чонов. Евентуалната промяната в цените трябва да се одобри с решение на общинския съвет.

Новата електронна система предвижда още родителите да могат да зареждат картите на учениците чрез телефона, като карта се издава само веднъж и се зарежда колкото е необходимо, т.е за месеците и дните във ваканция няма да се плаща.

Валидацията на карти ще бъде с приложение за смартфон, подобно на това, което се ползва в големите хранителнителни вериги.

При плащане с карта няколко пъти на ден, в края на деня ще се, се дава една обща по-ниска цена за закупените билети.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина