Градът

Снежана Фурнаджиева: Галерията на Гладстон е история на града, не трябва да бъде бутана

Тя е едно изключително артистично строителство, което искат да заменят с мол, смята председателят на ДПХ и се стяга за протести

И насила да ни пращат в Дома на културата Борис Христов, няма да приемем- толкова е сух и безличен  

Защо трябва да си разговаряме през медиите с г-н Тотев, пита шефката на Дружеството на художниците и допълва, че не вярва на кмета

Снежана Фурнаджиева, председател на Дружеството на пловдивските художници

Днес стартирахте подписка за запазване на галерията на Гладстон…

Да, днес стартирахме подписка за запазване на нашия дом. Освен това свикваме събрание на 16 април. В случай, че не се обърне внимание на исканията ни, ще започнем протести.

Какви са конкретните ви искания?

Исканията са няколко. Първото искане бе за ремонт. Казаха, че ще правят ремонт, но сега стана така, че ще строят нова сграда. И всичко това без нито един разговор с нас. Без нито едно мнение на художниците, които населяват тази сграда от 40 години. Които са 100-годишно дружество. Които не искат да се бута тази сграда, защото тя е история на града. Това строителство е толкова артистично, толкова оригинално, а ще бъде заменено от един стерилен мол, който не би седял добре тук. Нещо, което няма да хареса нито на града, нито на нас. 18 метра сграда ще закрие ландшафта на града. Не е помислено, не е коментирано със специалистите. Архитектите, с които разговаряме, също са много против един такъв тип строителство. Така че нека първо се поговори, а после да се действа. Не е хубаво да си разговаряме през медиите с г-н Тотев, след като можем да се срещнем и поговорим. Никой не е помислил за това къде ще отиде дружеството през това време. Тъй като такова пространство няма. Нито едно пространство не може да събере 400 художника. Това означава ние да замразим дейността си и да не можем да работим поне три- четири години. Защото това, че ще се построи тази сграда за 2 години, ми изглежда несериозно. Нито проект е направен, нито международните конкурси са готови. А и за какво са те- да се пръснат много пари ли? Ние пловдивчани, художниците имаме думата какво искаме. Ние искаме да си останем тук на безсрочен договор, в който да няма ангажиращи клаузи за хиляди левове. Винаги са ни го давали безвъзмездно това пространство,  без кръвен данък от 12 хиляди лева както се реши последно. Ние искаме сигурност, че си оставаме тук. А след това не искаме да се говори за бутане на сграда, която ще издържи още 110-150 години. Арх. Мерджанов, който е проектирал галерията, всеки ден е при нас и ни разказа, че това е това е най-здравата и стабилна сграда, вкопана пет метра в земята.

Но нали е временна постройка?

Временна е наречена тогава, при онези условия, тъй като е имало план за разширяване на Гладстон. Такова очевидно няма да има. Сега тя може да се превърне в постоянна сграда с един хубав ремонт, с едно стягане с модерни и съвременни материали. Ако дойдат при нас ние ще обясним от какво има нужда. Нека и специалисти чуат от общината. Тогава галерията ще стане сграда, която може да посреща наистина международни изложби.

Да разбираме ли, че не вярвате на кмета, че ще бъдете върнати тук и след вдигане на нова Градска художествена галерия?

Да, не вярваме.

И сте скептици относно бъдещата визия на тази нова сграда?

Да. И сме твърдо против унищожаването на тази страхотна галерия. Тя е история в този град. Тя е с изключително оригинална архитектура. Има ли нужда от нещо ново, сухо и безлично като Дома на културата Борис Христов. И да ни го дават целия дом, насила не бихме влезли там.

Какви действия сте готови да предприемете в знак на протест?

Ще го обмислим на събранието си на 16 април. Искам да чуя и колегите, да получа и тяхното мнение как точно да действаме. Ние вече получихме писмо от Министерството на културата, от Съюза на българските художници, те ни подкрепят. Подкрепят ни още архитекти, театрали, всякакви творчески гилдии. На всички вече е омръзнало нещо да се копне, да се остави на дупка, да се хвърлят пари по проекти, да няма резултат, или ако има, той да е неприятен за града. Трябва да се спре това нещо. Много уважавам г-н Тотев, той направи едни много хубави неща за този град. Аз не съм черногледа, искам да се разбере. Но съм човек, който защитава искрено интересите на гилдия със 100-годишна история, която заслужава малко повече внимание и уважение.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

12 коментари

  1. Много жалко е, че СБХудожници (както впрочем и професионалният СБПисатели / Ламартин) се е оттеглил, дистанцирал, изоставил Пловдив; това е катастрофално за културната панорама. Вместо подготвени, доказани, качествени автори вакуумът буренясва с междуселски клубове по хоби и агитки с гърла и претенции и апетити … Кунст Нойе Чорба, Менте, Чалга и Кич.

  2. до кювлията:“дпх“ ли? ИЛИ СБХ ???- защо не си заминаваш на сьелу?!? акъл от тикви не щем . и трийте такива постове , като този. роден краставичар дошъл в Пловдив, никой не те е канил , чобанино!…

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина