ГрадътНовини

Шоу „#БезOтпадъци“ привлече вниманието на шофьорите в Пловдив

Атрактивната инициатива е насочена срещу замърсяването с фасове и други дребни отпадъци по време на път

Театрално шоу с послание „#БезOтпадъци“ привлече вниманието на шофьорите в Пловдив снощи. Сцена на актьорите се превърна едно от най-оживените кръстовища под тепетата – Сточна гара, а актьорите отправиха призив към водачите на автомобили да се замислят следващия път, когато свалят прозореца на колата си, за да изхвърлят нещо, макар и дребно.

Акцията бе част от кампанията „Шофиране #безотпадъци“, организирана от сдружение „BG Бъди активен“ и партньорите им от „БАТ България“, с която призоваха за отговорно и по-добро отношение към опазването на средата, в която живеем.

Атрактивната инициатива за насърчаване на отговорното поведение сред шофьорите е насочена срещу замърсяването с фасове и други дребни отпадъци по време на път, се състоя едновременно в три града – Пловдив, София и Варна, където на три възлови кръстовища доброволци раздаваха пепелници за автомобил, пликове за събиране на отпадъци по време на път с послание за отговорно и „чисто“ шофиране.

„Доброволците говорят с хората и им представят кратка информация за последствията от замърсяването с фасове и други дребни отпадъци. Смятаме, че привличайки им вниманието и давайки им различни лесни варианти за „справяне“ с отпадъка, генериран в колата, ще предизвикаме промяна в ежедневните им навици.“, казва Ласка Ненова от сдружение „BG Бъди активен“.

„За справянето с проблема със замърсяването, ни е от BG Бъди активен, работим с различните сегменти от публиката, като за всяка от тях прилагаме специфични подходи. За да предадем по-силно и по-директно посланието, в този случай, избрахме да се опрем на силата на театъра. Изигравайки сценката пред самите спрели автомобили и между пресичащите пешеходци, заложихме на елемент от ИМПРОиграта, като подход за въвличане на публиката в развитието на случващото се. Ставайки директни участници, хората много по-лесно могат да осъзнаят че всъщност тяхното участие има значение за състоянието на градската среда“.

От сдружението организатор са провели и анкетно проучване сред жителите на шест български града, сред които и Пловдив, за нагласите на гражданите по темите свързани с екологични въпроси и опазване на средата чиста. 93% от анкетираните в проучването, са отговорили, че им се е случвало да изхвърлят фасове, както и други дребни отпадъци от своя автомобил, а 25% от шофьорите признават, че замърсяването е резултат от „лош навик“.

„Добрата новина е, че сме свидетели на промяна“, добавя Ласка Ненова, „Според нашето проучване, именно за град Пловдив и сравнението му с предишно такова, на отговора на въпроса: „Колко често според вас роднини, приятели и познати изхвърлят на улицата, изхвърлят през прозореца на колата или сред природата“ отчитаме спад от 9,7% в изхвърлянето“

Шофиране #БезОтпадъци стартира през 2021-ва година, и след успеха на кампанията, следва и логичното й продължение.

„Частният сектор също може, а и трябва, да допринася за изграждането на устойчиво бъдеще. Кампанията Шофиране #БезОтпадъци, освен всичко друго, е пример за партньорство, смисъл и промяна. Показваме как можем да работим заедно – НПО сектор, доброволци и бизнес, защото всички сме обединени от едно послание – за чиста градска среда“, коментира Кирил Георгиев, мениджър регулаторни въпроси, „БАТ България“ – „Всеки от нас може да приеме тази кауза и да допринесе за по-чиста градска и околна среда, за което и призоваваме шофьорите.“

„Шофиране #БезОтпадъци“ е кампания на сдружение „BG Бъди активен“ и се осъществява в партньорство с „БАТ България“, като цели да провокира промяна на поведението в шофьорите в страната, правейки ги по-отговорни спрямо изхвърлянето на отпадъци по време на шофиране.


Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина