Рокери, полицаи, политици и журналисти се обединиха в борбата срещу войната на пътя в Пловдив (ВИДЕО и СНИМКИ)

Градът

35 души са загинали при катастрофи в Пловдивска област от началото на годината

Добрата новина е че са с 18 по-малко в сравнение със същия период на 2016-а

Таня Грозданова

На 21 септември Европа отбелязва Ден без жертви на пътя. Мотото на кампанията у нас е „Спаси животи“, тя се провежда за втора поредна година. Целта е да се обърне внимание на всички участници в движението да са по-внимателни на пътя.

Пловдивската полиция отбеляза Европейския ден без жертви на пътя в рамките на инициативата на TISPOL – Европейската мрежа на службите на пътна полиция, като показа как рокери, полицаи, политици, състезатели, доброволци от Младежката организация на Червения кръст,  журналисти и граждани се обединяват за каузата. В рамките на операция EDWARD (European Day Without A Road Death) близо 50 човека изписаха с телата си една голяма нула. Цифрата символизира целта, която всеки трябва да има – нула жертви на пътя.  Събитието се проведе на ул. "Младежка" до Областна администрация.

Началникът на сектор „Пътна полиция“ Пловдив Димитър Димитров и зам.-шефът на ОД на МВР Димитър Събчев оповестиха данни за пътно-транспортния травматизъм от началото на годината. Добрата новина е че в Пловдив и областта се отчита спад на катастрофите и жертвите на пътя. Статистиката показва, че загубилите живота си при инциденти на пътя от януари насам са 35, което е с 18 души по-малко в сравнение със същия период на 2016-а. Пътните произшествията на територията на цялата област са 637, а ранените 825.

Най-чести са катастрофите с пешеходци, като само 15 бр. от тях са по вина на самите пешеходци, на второ място са ПТП-та в следствие на отнето предимство.

"Полагаме ежедневни усилия за избягване тежки произшествия, често завършващи с фатален край. През последните години обществото повиши своя интерес и внимание към произшествията на пътя. За нас всеки един ден е 21 септември. Всичко зависи обаче от нас самите", посочи говорителят на КАТ Пловдив инсп. Ботьо Гиргинов. „Опитахме се днес да съберем всички, които по някакъв начин са съпричастни към намаляването на смъртността и травматизма на пътя. Единствено след като обединим усилята си, можем да постигнем реални резултати“, каза още Гиргинов. Той благодари на десетките известни и неизвестни българи, които подкрепят каузата.

Дистанционно към инициативата на Пловдивската полиция се включиха над 20 български знаменитости. Те изпратиха свои снимки как шофират с послания към всички на пътя.  

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.