АктуалноГрадътЗдравеНовини

Резултати от вътрешната проверка в УМБАЛ „Св. Георги“

От УМБАЛ „Свети Георги“ съобщиха преди няколко дни в позиция до медиите, че във връзка с инцидента с починалото 27-годишно момиче тече вътрешна проверка. Това стана, когато Нова телевизия отрази казуса след сигнал на родителите, че смъртта на Елисавета Станева е настъпила след липсата на адекватна спешна помощ.

Вижте официалното становище на УМБАЛ „Свети Георги“ след приключване на обстойна вътрешна проверка:

Във връзка с излъчен материал в сутрешния блок на Нова Телевизия на 29.05.2023 г. по сигнал от майката на пациент – Елисавета Станева, хоспитализирана на 9 май в 12:45 часа в Клиниката по инфекциозни болести, с твърдението, че “не е получила адекватна помощ”, Ви уведомяваме за резултатите след извършената обстойна вътрешна проверка по случая:

По време на болничния престой на Елисавета Станева са били извършени своевременно обстойни диагностични процедури и е бил предприет терапевтичен подход за овладяване на оплакванията, които са я довели в лечебното заведение на 09.05.2023 г., а именно: фебрилитет, дехидратация и интоксикация.

От проверката се установи, че пациентката се е повлиявала много добре от назначената терапия с видимо подобрени показатели при контролните изследвания и в добро общо състояние, включително на следобедната визитация на 14.05.2023 г. в 17:20 часа. На 14 май към 17:55 часа внезапно пада със загуба на съзнание. Регистрирано е спиране на сърдечната и дихателната дейност. Дежурната санитарка – пряк свидетел на случилото се, веднага е сигнализирала дежурния лекар и дежурната медицинска сестра. Същите са се отзовали незабавно и двете са започнали животоспасяващи действия (кардиопулмонална ресусцитация). Своевременно се е отзовал и повикания лекарски екип от Клиника по анестезиология и интензивно лечение, като се е присъединил към извършването на реанимационните действия (по протокол).

Лекарската контролна комисия към УМБАЛ „Свети Георги“ ЕАД е приела, че причината за смъртта на пациентката Елисавета Павлова Станева категорично не е токсикоинфекциозния синдром, който е адекватно лекуван, контролиран и овладян във времето. Не са установени нарушения на лечебно-диагностичния процес от страна на лекарите от Отделение по спешна медицина, Клиника по инфекциозни болести и Клиника по анестезиология и интензивно лечение.

Комисията е приела, че най-вероятната причина за смъртта е съществуващата, но недоказана до този момент сърдечна патология. Същата се потвърждава от резултатите на извършената патолого-анатомична аутопсия, а именно: „Рестриктивна кардиомиопатия – ендомиокардна фиброза на лява сърдечна камера“.

Тиреодитът на Хашимото, от който е известно, че е боледувала пациентката от години, без да е спазвала назначеното ѝ лечение (по нейни твърдения), е посочен като фоново заболяване, което обаче е утежнило протичането на скрита коморбидност – кардиомиопатия. Решаващо за фаталния изход се оказва именно придружаващото безсимптомно заболяване, за което пациентката не е имала причина да търси преди това лекар, особено предвид младата й възраст.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

  1. Просто много лошо стечение на обстоятелствата според мен. Роднините търсят под вола теле, разбирам и тяхната мъка , ала ако при всеки починал пациент осъждаме по един лекар , скоро ще ни лекуват екстрасенси.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина