ГрадътКултураНовини

Предстоящи изложби в залите на ГХГ – Пловдив през февруари

Стотици пловдивчани и гости на града привлече приключилата изложба „Родопа в изкуството“ в галерия „Капана“. Експозицията, с която гостуваше Художествена галерия – Смолян, включваше 66 творби, създадени между 1918 и на 2010 година от именити български художници.

И предстоящите изложби несъмнено ще зарадват почитателите на изкуството в Пловдив. Пространството на галерия „Капана“ ще се изпълни с морските пейзажи на изтъкнатия живописец-маринист Марио Жеков (1898-1955).

Експозицията е създадена в края на миналата година от Художествена галерия – Стара Загора и проф. Марин Добрев по случай 125-тата годишнина от рождението на художника. Произведенията, акварели и гвашове, са от частни колекции и от фонда на галерията. Повечето ще се покажат за първи път в Пловдив (от 2 февруари до 5 март). Официално откриване не е предвидено.

В Зала „2019“ на ул. „Гладстон“ пък ценителите ще могат да видят голяма ретроспекция на живописеца Генко Генков (1923-2006). В изложбата са включени голям брой произведения, рисувани от автора между 1949 и 2005 г., притежание днес на държавни, общински и частни колекции. „Генко Генков. Отвъд видимото. 100 години от рождението на художника“ ще се открие на 7 февруари от 18 часа и ще може да се види до 6 март. Нейни куратори са Аделина Филева, Красимир Илиев, Наташа Ноева, асистент куратор Ана Топалова.

От 16 февруари до 17 март в Залите за временни експозиции (ул. „Княз Александър I“ №15) ще бъде открита една изложба – изненада за повечето ценители. Всепризнатият живописец Енчо Пиронков ще покаже свои пластики от дърво, които десетилетия е държал в ателието си – един артистичен, но и романтичен импулс, инспириран от женското тяло.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина