Пловдивският бизнес търси инженери

Градът

Бизнесът в Пловдив очаква инженери с по-широки знания, студентите от ТУ – 1000 лева стартова заплата и интересна работа

С научната конференция ТЕХСИС 2016 и с кръгла маса, посветена на перспективите за съвместна работа с бизнеса в Пловдивска област, Техническият университет отбелязва своя 30 рожден ден. В петата международна научна конференция ТЕХСИС 2016 вземат участие учени от България, Украйна, Беларус, Румъния, Чехия, Австрия, Франция, Турция и Нова Зеландия. Сред световните научни звезди в областта на инженерните науки са академик Юрий Кузнецов от Украйна, академик Николай Мишкин от Беларус, българинът проф. д-р Никола Касабов от Нова Зеландия и др. Работата на ТЕХСИС 2016 е организирана в 8 научни секции, включително семинар за млади български специалисти.

В дебатите на кръглата маса, посветена на намирането на баланс между нарастващото търсене на инженерни кадри от страна на индустрията и ограничените възможности за тяхното създване, участваха представители на 3 промишлени клъстера, фирми от Тракия икономическа зона, представители на средни училища с техническа насоченост и заместник кметът на Пловдив Стефан Стоянов. Домакинът на кръглата маса “30 години успяваме заедно” проф. д-р Въльо Николов – директор на Техническия университет – филиал Пловдив акцентува в обръщението си към участниците, че подобряващата се бизнес среда в областта е най-важната перспектива за развитието на вуза и за бъдещето на инженерите, звършващи тук. Анализът на научния екип на Техническия университет обаче показа, че в следващите 3-4 години акцентът ще падне върху качеството на образованието на инженерните кадри, защото няма да има достатъчно кандидат-студенти за българските висши учебни заведения. Целта е да бъдат изградени инженери с по-широк спектър знания и с настройка за последващо обучение във фирмите, в които ще започнат работа.

Студентите от Техническия университет – филиал Пловдив, които участваха в кръглата маса, зададоха прагматичен тон в дискусията с очакванията си за стартови заплати не по-ниски от 1000 лева и интересна работа. Представителите на компаниите Милара, Сайбиз, SMC, които поддържат свои лаборатории в Техническия университет – филиал Пловдив съобщиха, че това не е сума, която да смути бизнеса. Практиката е обаче в първите 6 месеца от започване на работа стартовата заплата да е 700-800 лева и след усвояването на фирмените стандарти заплащането бързо да расте, достигайки 2000-3000 лева още на втората или третата година. Фирмите-дарителки на лаборатории и на центрове за обучение във филиала на Техническия университет изтъкнаха, че даренията им много допринасят за по-бързото навлизане на младите инженери в реалния сектор. Целта на повечето компании е всеки инженер да добави минимум 3 пъти повече стойност отколкото е цената на неговия труд.

Икономическата картина на региона и мястото на инженерните кадри в нея бе обобщена от заместник кмета на Пловдив Стефан Стоянов така: тук се произвежда брутен вътрешен продукт на стойност 6 милиарда евро, 3,2 от които се създават в индустрията. Втората вълна инвеститори, позиционирани основно в Тракия икономическа зона вече се интересувт не от ниски цени на работната сила, а от нейното качество – 22% от личния състав на компаниите с над 1000 души заети са инженери, каза Стефан Стоянов. Неговата препоръка към студентите и преподавателите на Техническия университет – филиал Пловдив бе да търсят по-голяма практическа насоченост по време на обучението във вуза.

Според Никола Добрев – съуправител на клъстер Тракия икономическа зона и председател на контролния съвет на КЦМ груп работата на Техническия университет – филиал Пловдив с професионалните гимназии от региона е ресурс, който ще носи позитиви за бъдещето на вуза. Той обаче подчерта, че кризата в образованието, даващо кадри на индудстрията може да започне да се решава със създаване на база в средните училища и просветителска работа със семействата на малките ученици, където се формира отношение към техническите професии. В момента клъстер Тракия икономическа зона провежда допитване за нуждата от кадри с фирмите, които са позиционирани в зоната, за да се направи прогноза за следващите 3-5 години.

Споделете ни във:

1 thought on “Пловдивският бизнес търси инженери

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.