Откриха втора „синя стая“ за изслушване на деца

Градът Изпод тепето Новини

Втората „синя стая“ в Пловдив, създадена в общинския Комплекс за социално-здравни услуги „Света Петка“ със средства от дарители, бе открита официално днес. В церемонията участва и кметът Здравко Димитров.

Изграждането на “Синята стая” е в резултат на безвъзмездната материална помощ на дарителите и петима доброволци от неправителствената организация Humanity first international, и е с най-голямото по мащаб Венецианско стъкло в България.

На официалното откриване присъстваха председателят на председателят на Окръжния съд Розалия Шейтанова, Районния съд Иван Калибацев, окръжният прокурор Ваня Христева, районният прокурор Чавдар Грошев, директорът на ОДМВР ст. комисар Димитър Балев, директорът на РЗИ-Пловдив д-р Сийка Димчева, директорът на РДСП Мария Гарабедян, директорът на ДСП д-р Надя Танчева, общественият посредник инж. Борислав Стаматов. На събитието присъства и зам.-кметът по социални дейности Георги Титюков.

„КСЗУ ”Света Петка” вече има „синя стая”, в която ще се извършва изслушването на деца – свидетели, извършители или жертви на престъпления по всички стандарти за правата, подкрепата и защитата на жертвите на престъпления.  За мен, като директор и  психолог от класа на професор Румен Стаматов е изключително важно това, което правим да е в интерес на детето, по най-добрия начин за това, намирайки най-добрия път от всички гледни точки.“ Това заяви при откриването директорът на комплекса Петя Вълчева.

 В България към 2021 г. има повече от 40 такива помещения предназначени за деца, но тази е направена по изключително професионален начин, коментираха гостите. Според тях двете стаи  ще допринася за по-доброто сътрудничество между институциите и ще гарантират интересите на децата.

„Вярваме, че с извършването на молебен Водосвет за здраве и благоденствие вчера  положихме едно ново начало за децата в техния дом към намирането на своя път и надежда за семейство“, сподели директорът  Петя Вълчева.

Дейността на комплекса за социално-здравни услуги „Света Петка“ е разпределена в Център от семеен тип за деца с тежки множествени увреждания с потребности от постоянни медицински грижи, в който са настанени 16 деца и  Дневен център за деца с тежки множествени увреждания, който се посещава 20 външни потребители.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.