ГрадътКварталиКултураНовини

Общината да учреди стипендии за млади архитекти с дипломни работи за паметници на културата

Предложението е на кмета на район „Централен“ Георги Стаменов

Кметът на район „Централен“ предлага от следващата година Община Пловдив да учреди стипендии за някои от младите архитекти, част от специализирания курс „Шайо“, на който Пловдив е домакин за поредна година. Идеята на Стаменов е със стипендиите да се покриват семестриалните такси по време на обучението им, а архитектите от своя страна да разработват дипломните си работи върху сгради паметници на културата с високо обществено значение в града. Архитект Стефанова, която води курса сподели, че вече има идеи и към кои сгради да бъдат насочени разработките.

В район „Централен“ е най-високата концентрация на паметници на културата в града. Индивидуалните са 715, а груповите и тези на градинско-парковото изкуство 16. Отделно от тях в района има още стотици сгради, които не подлежат на специални защитни режими, а са неизменна част от облика на Пловдив.

Младите архитекти са в Пловдив, за да защитят дипломните си работи в специализирания курс, който за поредна година се организира от Института за паметници на културата и френския Център за архитектура и наследство „Шайо“. Школата е една от най-престижните в света и подкрепя изучаването и опазването на културното наследство в 31 държави.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

9 коментари

 1. Държавата загубва моралното ПРАВО щом няма ПРИНОС към разпореждането с архитектурното Наследство.

  Бюрократична ИНЕРЦИЯ са правилата и законите отпреди 90-те когато за сметка на държвания и общински бюджет проф. арх. Пейо БЕРБЕНЛИЕВ с неговия ИПК +НИПК= физически, истински, РЕАЛНО консервираше и реставрираше старинните ценности.

  Свещеното Конституционно ПРАВО НА СОБСТВЕНОСТ в 21-ви век надцаква всякакви безпочвени държавни ПРЕТЕНЦИИ ЗА ВЛАСТ.

  Оправете си носталгичните закони:

  АКО НЕ ГО КУПИШ НЕ МОЖЕ ДА ЗАПОВЯДВАШ

 2. Стига тормоз на собствениците на старите сгради. Петканини – алчни и тормозещи хората, огромно зло за Пловдив. Разкарайте ги, махнете ги, спрете да описвате сгради, просто нека се строи, но да се запазва външния вид но сградата.

 3. Чантаджийски напъни И ПРЕСТРУВКИ за ПРИВИДНО подпомагане на Старините от коиъо нито една керемида на Чифтето нито на Жълтото няма да се намести.

  ШАЙО е частно френсло =локално, МЕСТНО= школо в която петканин Петров има интерес и налива средства и клиентела. Върховният Авторитет е ИККРОМ – Междунарофният Центът Консервация Реставрация в РИМ на ЮНЕСКО =ICCROM.

  КМЕТ ДА ОТБИВА НОМЕРА? В ДРЕВНИЯ И „ВЕЧЕН“?

   1. Вместо истински, действителни, физически действия за подпомагане на остаряващите и отиващи си Старини всички сбъркани стратегии са за ТОРМОЗ на осиромашалите наследници на стари Фамилии, за глоби, санкции и …именно.

    Ами Съкровища като Мадарския, Казанлъшката, Боянската, Паталеница дето нямат ЛОШИ СОБСТВЕНИЦИ ДА СНАСЯТ?

    Каквито жълти стотинки кметстващият има в повече вместо да ги дава на французи (предостатъчно СПЕЦове си има Градът!) нека отидат за ФИЗИЧЕСКИ РЕСТАВРАЦИИ

    ако си спомня някойк все още какво значи …мистриуя

  1. ШАЙО…?

   Сладострастният френски Романтицизъм по старинната Архитектура се корени още от Виоле-Ле-Дюк и се въплътява в оперетните измислици съчинени в Каркасон и осмяни от британския Монти Пайтън.

   КулТурският Рашидоолу Ефенди си имаше проф. д-р Божо за Директор – след когото не се знае кое от трите ИМИТАЦИИ НА ПАНАГЮРСКОТО Е ОРИГИНАЛ. Неговият пък придворен арх. ЮФ се беше разпъргавил да подобри Небет Тепето със Хрельови КУЛИ но Колегията го освирка.

   Петканин е случайно попаднал поради липса на Кандидати (като стана ясно, че Държавата изостави Наследството) в НИНКНКНКНКН загрижен за подслон след като се издъни в БГ при френските си Ортаци. Пакостни са някои негови разбирания и нагласи за ДЕцентрализиране чрез зли полуграмотни междуселски Заптиета. За Града пък поголовното ОПАМЕТНИЧАВАНЕ на всяка втора сграда не помада, а ще представлява тежка ТЕГОБА.

   Докато бюрокрацията вилнее, нито една керемида няма да бъде наместена с кудкудякане: https://www.marica.bg/plovdiv/gradat/pitat-kade-sa-parite-za-znakova-kashta-v-stariq-grad-snimki

   Стипендии? ЧАНТАджии?

   1. Петканизаторът не може да продаде „ШАЙО“ в София, където има яснота. Десетки софийски архитекти се извървяха още в 20-ти век кой на собствени разноски кой спонсориран да завършат курса на ЮНЕСКО в Рим =ICCROM= за да получат валидния в цял свят лицензиращ Сертифицат за Архитектурна Консервация и Реставрация.

    Който в провинцията е слабо известен, види се.

    Пловдивчаните са само трима: покойният арх. Мандаджиев в 1974, американстващият Петър Дикиджиев’75 и арх. Пройкова’76.

    Като за Древен, пък даже и „ВЕЧЕН“…

    1. Трик „шайо“ с „дипломните“ работи:

     Без да плаща -и даже очаква плащане- ШАИО възлага на ДИПЛОМИРАНИ архитекти да рзаработят „дипломни“ задачи по реални или инсценирани Теми и проблеми.

     Никой български архитект няма да стане по-дипломиран като им подари -и плати- своя труд.

     ICCRPM на UNESCO в Рим дава лекции и упражнения от световни светила ОТ ПРАКТИКАТА – а не само Схоластика.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина