ГрадътИзпод тепетоНовини

Новопристинали дипломати посещават Пловдив

Заместник-кметът Пламен Панов посрещна днес в Градската художествена галерия на ул. „Съборна“ в Стария град, 22 дипломати от 22 държави, които пристигнаха в Пловдив, за да се включат в обучение, организирано от Дипломатическия институт към министерство на външните работи. Сградата на Градската художествена галерия в Стария град на Пловдив, е една от най-забележителните постройки в града. Тя е проектирана от Йосиф Шнитер – първият архитект на града през 1881 година и е запазена в блестящо състояние и до днес.

Дипломатите са назначени през последната една година и по тази причина преминават тематични обучения в различни модули, с цел да опознаят страната, в която ще работят няколко години в рамките на дипломатическия си мандат.

Настоящият модул е 4-ти подред, а темата е „Въвеждащ семинар за новопристигнали членове на дипломатическия корпус“. Той цели чуждестранните дипломати да имат възможност да опознаят богатата българска история, културните, икономическите и социалните специфики на страната ни.

Това е третия път, в който заместник-кметът Пламен Панов е поканен да изнесе беседа и да проведе среща-разговор с дипломати в Пловдив. Обучението и срещите се провеждат на английски език, а в програмата на участниците, които са консули, първи, втори и трети секретари, политически, икономически и културни аташета в посолствата на държавите: Албания, Аржентина, Азербайджан, Белгия, Хърватия, Дания, Египет, Германия, Великобритания, Индия, Ирак, Израел, Италия, Япония, Казахстан, Монголия, Португалия, Румъния, Саудитска Арабия, Испания, РСМакедония и САЩ, е заложено посещение на избрани културни обекти в Пловдив и лекции по места. До края на града те ще посетят и Етнографския музей, галерия „Капана“ и обекти в Стария град.

Заместник-кметът представи ключови аспекти от политиката на община Пловдив в областта на културата, туризма, опазването на културно-историческото наследство, както и конкретна информация за икономическите показатели на Пловдив, eдин oт нaй-гoлeмитe индycтpиaлни цeнтpoвe в Югoизтoчнa Eвpoпa и данни за профила на целия регион Пловдив.

Пламен Панов с удоволствие отговори и на множеството въпроси, които чуждестранните дипломати зададоха по време на свободния разговор. Това е и най-интересната част от обученията, която протича в изключително приятелска атмосфера и създава отлични контакти както между домакин и гости, така и между самите участници.

Срещата – разговор завършва винаги с обща снимка за спомен от обучението. В края на деня, преди отпътуването им обратно за София, дипломатите ще получат сертификат от Дипломатическия институт към МВнР на кратка церемония в Епископската базилика на Филипопол.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина