ГрадътКварталиКултураНовини

„Нощ на литературата“ и в район Северен

Съвременна европейска литература в нови български преводи ще бъде представена тази година на 11-та „Нощ на литературата“.Район „Северен“ се включва в един от най-вълнуващите формати за популяризиране на съвременната европейска литература.

„Нощ на литературата“ е събитие, което се провежда по едно и също време в различни европейски градове. Четат се откъси от съвременна европейска поезия и проза, публикувана след 2000 г. и издадена на български език.

Литературният хепънинг ще бъде на 7 септември 2022г. (сряда), от 18.00 часа в парк „Рибница“. Събитието се осъществява със съдействието на район „Северен“ и НЧ „Проф. Кирил Дженев – 2018“.

Ще бъдат прочетени откъси от следните произведения:

– „Човек в стъкленица“, Александър Прокопиев, (Северна Македония)

Избрано от Културно-информационен център на Република Северна Македония;

– „Да опознаем Италия. Хиляди чудеса“, Джеронимо Стилтън , (Италия)

Избрано от Италиански културен институт;

– „Междинно кацане“, Матей Хоржава (Чехия)

Избрано от Чешки център.

Никол Ерева – доброволец, ще представи откъсите пред публиката.

Никол е на 15 години и е ученичка в НГСЕИ със специалност „Актьорско майсторство за драматичен театър“. Мечтата ѝ е да уча в НАТФИЗ и един ден да работи това, което иска, а не това, което се налага. Едно от любимите ѝ хобита е да танцува – вече осем години се занимава с народни танци в школа „Луди Млади“. Танците са нейното вдъхновение и я карат да твори.  Смята, че всеки човек трябва да преследва мечтите си, каквото и да му коства, защото успехът е най-сладък, когато си се трудил, за да го постигнеш.

Главни организатори на събитието в България са посолствата и културните институти на европейски страни (EUNIC България и други), Столична община, Представителството на Европейската комисия в България, Фондация „Детски книги“.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина